Raumalla ollaan jo valmiina Syyrian pakolaisten tuloon

Ensimmäiset pakolaisryhmät Syyriasta saapuvat Suomeen muutaman viikon kuluttua. Monissa kunnissa, kuten Raumalla, otetaan vastaan ensi kertaa kiintiöpakolaisia.

Kotimaa
Syyriasta paenneita pakolaisia leirillä.
Syyriasta paenneita pakolaisia Bashabshehin leirillä Jordaniassa, lähellä Syyrian rajaa 17. heinäkuuta.Jamal Nasrallah / EPA

40 000 asukkaan Raumalla on totuttu maahanmuuttajiin. Parhaimmillaan kaupungin väkimäärästä vajaalla kymmenellä prosentilla on ollut maahanmuuttajatausta. Tähän mennessä Raumalle on tultu pääasiassa työn perässä, mutta nyt ensimmäistä kertaa kaupunki vastaanottaa kiintiöpakolaisia.

Ensimmäiset Syyrian pakolaiset saapuvat Raumalle Jordanian pakolaisleiriltä, näillä näkymin syyskuun alussa. Pakolaisia tulee yhteensä kaksikymmentä.

– Ensimmäisessä erässä saapuu puolet eli kaksi lapsiperhettä, loput myöhemmin, kertoo Rauman maahanmuuttokoordinaattori Juho Suoramaa.

Asunnot jo valmiina

Raumalla on varauduttu pakolaisten tuloon koko kesän ajan. Uusille raumalaisille on katsottu asunnot jo valmiiksi. Asunnot on myös ehditty jo kalustaa.

– Heidät sijoitetaan kaupungin vuokra-asuntoihin, kävelymatkan päähän keskustasta, ja niin että palvelut ovat kaikki lähellä, Suoramaa sanoo.

Heidät sijoitetaan kaupungin vuokra-asuntoihin, kävelymatkan päähän keskustasta.

Juho Suoramaa

Raumalla ei ole toistaiseksi sen tarkempaa tietoa, minkälaisista perheistä on kyse. Se tiedetään, että niissä on lapsia, mutta esimerkiksi lasten ikä on vielä arvoitus.

- Mutta jos he ovat kouluikäisiä, niin mahdollisimman nopeasti olisi tarkoitus aloittaa koulunkäynti, niin kuin muutkin lapset.

Kaupungin lisäksi pakolaisia auttamaan on otettu mukaan Punainen Risti, Rauman seurakunta ja Katulähestys.

– Lähinnä siltä kannalta, että pakolaiset kaipaavat varmasti tukea myös vapaa-ajallakin, maahanmuuttokoordinaattori Juho Suoramaa sanoo.

Kunnat innostuneet ottamaan pakolaisia vastaan

Maahanmuuttoviraston turvapaikkayksikön johtaja Susanne Tengman on ilahtunut suomalaisten auttamisen halusta.

– Usein turvapaikkapäätös tehdään niin, että ei ole vielä tiedossa, mihin kuntaan hakija sijiotetaan. Syyrian pakolaisten kohdalla tilanne on ollut toinen.

Kunnissa on herännyt auttamisen halu tämän Syyrian kriisin vuoksi.

Susanne Tengman

– Kunnissa on herännyt auttamisen halu tämän Syyrian kriisin vuoksi. Kuntapaikat oli olemassa kaikille jo siinä vaiheessa, kun päätöksiä pakolaiseksi ottamisesta tehtiin, Susanne Tengman iloitsee.

Kiintiöihin korotuksia?

Syyriasta saapuu Suomeen kaikkiaan 500 pakolaista. Heidät sijoitetaan 24 kuntaan eri puolille Suomea. Suomen pakolaiskiintiö on ollut aiempina vuosina 750, mutta Syyrian tilanteen vuoksi sitä nostettiin tilapäisesti kolmella sadalla.

Työ- ja elinkeinoministeriön maahanmuuttojohtaja Kristina Stenman arvelee, että kansainvälinen yhteisö toivoisi Suomen pystyvän parempaan myös jatkossa.

– Uskoisin, että Suomelle tullaan esittämään toiveita, että kiintiötä nostettaisiin pysyvästi.