Puikkaus vie avioliittoon pienellä pelon väristyksellä

Tuolista kiinni ja ilmaan! Kaustislainen hääperinne puikkaaminen saattaa vihkiparin avioliiton auvoon pienen pelon tunteen siivittämänä. Puikkaajille laji on fyysisesti vaativa ja tuolitkin ovat kovilla.

Kotimaa
Kuvassa morsiamen nosto ilmaan häissä
Kuva Helena Mehtälän kotialbumista

Kaustiselle 28 vuotta sitten muuttanut Juhani Huistinoja on kokenut melkoisia elämyksiä tutustuttuaan Järvelän kylällä vahvana elävään perinteeseen, myös hääperinteeseen. Huistinoja on osallistunut useampiiin häihin sekä kokkina että vieraana ja tutuksi on tullut myös puikkaaminen eli puikkaus.

Puikkauksessa morsian ja sulhanen istutetaan tuoleihin. Sitten kokit tai muut innokkaat puikkaajat ryhtyvät heittämään tuoleja ylös ja ravistamaan niitä. Järvelän kylällä miehet nostavat morsianta ja naiset sulhasta.

Istujilla on tietysti pelko siitä, että tästä putoaa. Harvemmin on pudonnut

Juhani Huistinoja

– Ainahan siinä näkyy niitä pelonsekaisia tunteita, kun henkilö rupeaa nousemaan ilmaan. Ja huuto on myös kova. Istujilla on tietysti pelko siitä, että tästä putoaa. Harvemmin on pudonnut, sanoo Juhani Huistinoja.

Vihkiparin jälkeen puikataan appivanhemmat ja tulevat pariskunnat

Kun tuoli on ylhäällä, sitä nykäistään vielä vähän alaspäin.

– Se on sellainen saattovaihe onnelliseen liittoon: pieni pelon tunne tulee mukaan, että mitenhän tässä oikein käy...

Puikkaus päättyy avioparin osalta halaukseen ja suukkoon. Sen jälkeen puikataan anopit ja apet sekä tiedossa olevat tulevat parit.

– Juostaan kilpaa, etsitään ja tuodaan puikattavaksi, summaa Huistinoja.

Puikkaamisen myös kuulee: perinteen mukaan nimittäin pelimannit pistävät polkaksi heti kun huomaavat merkkejä puikkamisen alkamisesta.