Suomenlahden historiallisesti ylittänyt suomalaisuimari saapui maaliin

Kestävyysuimari Tuomas Kaario saapui maaliinsa kello 20.22. Kaarion 62 kilometrin urakka Virosta yli Suomenlahden alkoi sunnuntai-iltana klo 22.45.

Kuva: Yle

Lohjalainen kestävyysuimari Tuomas Kaario, 42, on saapunut maaliin poikkeukselliselta uintimatkaltaan, joka vei miehen ilman märkäpukua Virosta Suomeen.

Maanantaina iltapäivällä Kaarion matka sai hieman yllättävän käänteen, kun hänen reittinsä muuttui tuulen käännyttyä lounaiseksi. Kaarion piti alun perin olla perillä noin 17.30 Porkkalanniemessä, mutta reittiä muutettiin niin, että hän saapuikin Porkkalaniemeen kello 20.22.

Helsingin Sanomien verkkosivujen mukaan Kaariolla oli iltapäivällä niskakipuja, mutta hän jatkoi kuitenkin kauhomista kohti määränpäätä. 

Uimaliiton tiedottaja Jussi Salminen kuvailee yritystä historialliseksi, sillä kukaan ei ole hänen mukaansa uinut Suomenlahden yli ilman märkäpukua.

– Tämä on yksi pisimpiä matkoja, mitä ilman märkäpukua on yritetty uida. 62 kilometriä on poikkeuksellisen pitkä matka kestävyysuinnille, sanoo Salminen.

Virolaiset ovat uineet märkäpuvuissa hieman lyhyemmän reitin, alle 60 kilometriä, mutta tämä on aivan omaa luokkaansa avovesiuinnissa. 

Olosuhteilla suuri merkitys

Ratkaisevaa olivat suotuisat olosuhteet. Meriveden lämpötila oli yli 20 astetta, tuuli oli kohtuullisen suotuisa, eikä Suomenlahdella ole haita tai sen tyyppisiä meduusoja, jotka saattaisivat helposti tehdä avovesiuinnista mahdotonta.

Lisäksi Kaario on lihottanut itseään 12 kiloa, mikä antaa hyvän suojan meriveden kylmää vastaan. Uimaliiton tiedottajan mukaan "lämpöläskin" merkitys on aivan ratkaiseva muiden suotuisien olosuhteiden lisäksi.

Salmisen mukaan Tuomas Kaario tekee avovesiuinnin pioneerityötä huikealla tempauksellaan, sillä avovesiuinti on yhtenä triathlonin lajeista nostanut suosiotaan jo nyt, ja Kaarion uintiurakka varmasti lisää lajin suosiota.  

Maailman seitsemän suosituinta kestävyysuintikohdetta ovat eri puolilla maailmaa, eikä Suomenlahden ylitys kuulu suosituimpien joukkoon. Kaario ui Englannin kanaalin yli onnistuneesti vuonna 2008. Hän selviytyi 40 kilometrin matkasta ensimmäisenä suomalaisena. Cookin salmen ylitys Uudessa-Seelannissa sen sijaan epäonnistui merivirtojen, haiden ja meduusojen takia. Matkaa olisi ollut 26 kilometriä.

Kestävyysuimareiden muita suosikkikohteita ovat myös Catalinan kanaali Etelä-Kaliforniassa, Yhdysvalloissa, kilometrejä 35. Havajilla Molokain salmi kahden saaren välissä on 42 kilometrin urakka, Pohjois-Irlannista Skotlantiin pitää kauhoa 34,5 kilometriä, ja Japanissa Honsun saarelta Tsugarun kanaalista Hokkaidoon on matkaa 20 kilometriä.