Aseistetut norjalaispoliisit etsivät terroristeja myös Suomen puolella

Aseistettujen norjalaispoliisien liikkuminen Suomen puolella on hyvin harvinaista, sanoo Lapin poliisilaitoksen apulaispoliisipäällikkö Seppo Kinnunen. Konepistoolein varustetut norjalaispoliisit pysäyttelivät Norjan suuntaan meneviä ainakin Utsjoella viikonloppuna. Syynä on Norjassa annettu terrorismivaroitus.

Kotimaa
Norjan rajan tulliasema Näätämössä.
Sara Wesslin / Yle Sápmi

– Taustalla on vakava terrorismin uhka Norjassa. Sen vuoksi Norjan poliisi on pyytänyt meiltä apua. He pyysivät, että voisivat tulla Suomen puolelle aseiden kanssa. Poliisipäälliköllä on mahdollisuus antaa siihen suostumus. Olen nyt poliisipäällikön viransijainen ja annoin suostumuksen, koska tullin rakennukset Norjan vastaisella rajalla sijaitsevat Suomen puolella, Kinnunen kertoo.

Kinnunen on tällä hetkellä Lapin poliisilaitoksen poliisipäällikön Martti Kallion sijainen.

Kinnunen sai tiedon asiasta poliisihallitukselta viime perjantaina.

– Sain virkamääräyksen ottaa yleisjohtajuuden tässä tilanteessa Suomen Lapissa. Sen jälkeen otin yhteyttä Norjan poliisiin.

Kinnunen kertoo, että Suomen ja Norjan viranomaisyhteistyön taustalla on Brümin sopimus, jonka Suomi ja Norja ovat allekirjoittaneet vuonna 2012. Sopimus antaa viranomaisille toimivaltaa myös naapurivaltion puolella. Kinnunen huomauttaa, että Ruotsi ei ole vielä allekirjoittanut sopimusta.

Kinnusen mukaan Norjan poliiseja ei ole ollut vain Utsjoella, vaan myös kaikilla muilla Norjan ja Suomen välisillä rajanylityspaikoilla.

Vastaavanlaiset tilanteet ovat hyvin harvinaisia.

– Muistini mukaan tämä on ensimmäinen kerta kun tällainen tilanne on ylipäätään ollut. Eihän se ole tavanomaista, että Norjan poliisi esiintyy aseistautuneena. Eikä sekään ole tavanomaista, että Norjaan menevien matkustusasiakirjat tarkastetaan, Kinnunen toteaa.

Apulaispoliisipäällikkö uskoo, että tilanne Norjassa on rauhoittumassa. Norjan poliisit lähtevät siis pian takaisin kotimaahansa, elleivät ole jo lähteneet.