Hyppää sisältöön

Lehmät ja lintubongarit paiskivat töitä jalat mudassa

Helsingin Lammassaaressa aloitettiin maanantaina kolmipäiväiset niittotalkoot. Lehmät pitävät lintujen suosiman rantaniityn muuten avoimena, mutta talkoolaisia tarvitaan rantakaislikon leikkaamiseen.

Lintuharrastajat ja kaupungin rakennusvirasto järjestivät niittotalkoot Helsingin Lammassaaressa. Kuva: Jere Valkonen, Yle

Helsingin Vanhankaupunginlahdella aloitettiin maanantaina niittotalkoot. Lammassaaren rantaa niitetään, koska avoin rantaniitty on tärkeä monille linnuille. Talkoot järjestetään kaupungin  rakennusviraston ja lintuharrastajien Tringa-yhdistyksen yhteistyönä.

Työ jatkuu keskiviikkoon asti, ellei ruovikkoa saada niitettyä tiistaina. Urakkaan osallistui maanantaina yhdeksän ihmistä.

– Kyyttökarja täällä takana pitää toki huolen ruohikkopuolesta, mutta kaislikkopuoli ei saisi kasvaa umpeen, selittää rakennusviraston vapaaehtoistyön koordinaattori Riitta Partanen.

Partasen mukaan talkootyö helteisenä päivänä on raskasta ainakin porukan naisille.

– Kyllähän se on, kun koipi juuttuu mutaan ja saa nykiä sitä irti ja raivaussaha on kädessä, hän naureskelee rämmittyään vaivoin pois upottavasta rantamudasta.

Kaupungin luonnosuojelualueen kunnostamiseen löytyy innokkaita talkoolaisia, sillä monille lintuharrastajille alue on ollut tärkeä tukikohta jo vuosikymmenien ajan.

– Tämä Vanhankaupunginlahti on Helsingin tärkein linturetkeilyalue, ja on paljon Viikki-ornitologeja, joille tämä on oma kotiseutu, selittää lintuharrastaja Eero Haapanen.

Partanen kertoo, että Lammassaaressa on järjestetty niittotalkoita muutaman kerran aikaisemminkin.

.
.