Israelin suurlähettiläs: "Jos he eivät ammu, me emme ammu" – katso koko haastattelu

Suurlähettiläs Dan Ashbel puolustaa A-studion haastattelussa Israelin toimia Gazan konfliktissa. Hän myös ihmettelee ulkoministeri Erkki Tuomiojan (sd.) kommentteja siitä, että kansainvälisen yhteisön pitäisi olla valmis pakotteisiin Israelia kohtaan.

Israelin suurlähettiläs Dan Ashbel A-studiossa 28. heinäkuuta 2014.
Israelin Suomen suurlähettiläs Dan Ashbel sanoo A-studion haastattelussa, että konflikti loppuu, kun terroristijärjestö Hamas lopettaa hyökkäykset ja väkivaltaisuudet.

Israelin Suomen suurlähettiläs Dan Ashbel pitää Israelin toimia Gazan konfliktissa perusteltuina. Hän sanoo A-studion haastattelussa, että konflikti loppuu, kun terroristijärjestö Hamas lopettaa hyökkäykset ja väkivaltaisuudet.

– Viimeksi tänään, kun Hamas pyysi tulitaukoa, me vastasimme myöntävästi. Jos he eivät ammu, me emme ammu, Ashbel sanoi maanantaina iltapäivällä.

Gazan kaistaleen konflikti on jatkunut jo kolmatta viikkoa. Väkivaltaisuuksissa on kuollut yli tuhat palestiinalaista, joista suurin osa on siviilejä. Israelilaissotilaita on kuollut 43 ja lisäksi kolme siviiliä. Suurlähettiläs Ashbelin mukaan Hamas ei välitä Palestiinan alueen siviileistä, ja siksi palestiinalaissiviilejä on kuollut konfliktissa niin paljon.

Espoota pienempi Gazan kaistale on tiuhaan asuttua aluetta. Alueen asukkaiden on käytännössä mahdotonta paeta Israelin iskuilta. Suurlähettiläs Ashbelin mukaan alueen siviilien suojeleminen on ensisijaisesti alueen hallitsijan tehtävä.

Hamas käyttää tilannetta hyväkseen eikä suojele siviilejään, jotta kansainvälisen yhteisön syyttävä sormi osoittaisi Israeliin, uskoo suurlähettiläs.

– Kun siviilit vahingoittuvat, asiasta kysytään Israelilta. Kukaan ei kysy Hamasilta.

Ulkoministeri Erkki Tuomiojan (sd.) mukaan Gazan konfliktin ratkaisemiseksi pitäisi tarvittaessa asettaa pakotteita myös Israelille. Suurlähettiläs Ashbelin mielestä konfliktia ei ratkaista rankaisemalla Israelia. Pysyvä rauha löytyy suurlähettilään mukaan vasta, kun Hamas aseistariisutaan ja Gazan kaistale demilitarisoidaan.

A-Studio tv1 kello 21.00