1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Viisi länsivaltaa sopi Venäjän-vastaisten pakotteiden tiukentamisesta

Neljän EU-maan ja Yhdysvaltain johtajat päättivät asiasta puhelimitse maanantaina. Reutersin mukaan EU:ssa päästiin lisäksi maanatai-iltana alustavaan sopuun uusista pakotelistalle lisättävistä henkilöistä ja järjestöistä.

Yhdysvallat on asettanut pakotteita mm. Gazprombankia vastaan. Kuvassa pankin konttori Moskovassa heinäkuussa 2014. Kuva: Yuri Kochetkov / EPA

Uutistoimisto Reuters kertoi maanantai-iltana EU-lähteisiin viitaten, että EU:ssa on päästy alustavaan sopuun uusista henkilöistä ja järjestöistä, jotka tullaan lisäämään Venäjän-vastaisten pakotteiden listalle.

EU:n odotetaan julkistavan uuden pakotelistansa viimeistään keskiviikkona.

Viimeksi EU:n Venäjä-pakotteita tiukennettiin lauantaina. Pakotelistalla on nyt 87 henkilöä ja 20 järjestöä.

Britannian, Italian, Ranskan, Saksan ja Yhdysvaltain johtajat päättivät maanantaina asettaa uusia Venäjän-vastaisia pakotteita Ukrainan kriisin takia, Ranskan presidentinkanslia kertoi maanantaina.

Johtajien mukaan on valitettavaa, että Venäjä ei ole painostanut Ukrainan separatisteja neuvottelupöytään tai ottanut askeleita Venäjän ja Ukrainan välisen rajan kontrolloimiseksi, presidentinkanslian tiedotteessa sanottiin. Länsivaltojen johtajat pitävät myös silmällä, antaako Venäjä suoraa sotilaallista tukea separatisteille.

– Näissä olosuhteissa viisi valtionpäämiestä ja pääministeriä vahvistivat aikomuksensa asettaa uusia pakotteita Venäjää vastaan, tiedotteessa sanottiin.

Britannian pääministeri David Cameron, Italian pääministeri Matteo Renzi, Ranskan presidentti François Hollande, Saksan liittokansleri Angela Merkel ja Yhdysvaltain presidentti Barack Obama keskustelivat pakotteista puhelinneuvotteluissa maanantaina.

Edellinen tiukennus lauantaina

EU tiukensi Venäjän-vastaisia pakotteitaan viimeksi lauantaina. Silloin pakotelistalle lisättiin Venäjän turvallisuuspalvelun FSB:n ja turvallisuusneuvoston päälliköitä, joiden varat jäädytettiin. EU:n pakotelistalla on nyt yhteensä 87 ihmistä ja 20 yritystä tai järjestöä.

Yhdysvallat kiristi talouspakotteitaan aiemmin tässä kuussa. Pakotteiden kohteena olivat tuolloin erityisesti Venäjän puolustus-, rahoitus- ja energia-alat. Pakotteita asetettiin muun muassa öljyjätti Rosneftiä ja Gazprombankia sekä muita merkittäviä pankkeja vastaan.

Yhdysvaltain pakotteiden kohteena on myös korkea-arvoisia venäläisiä virkamiehiä, kuten Venäjän duuman varajohtaja ja turvallisuuspalvelu FSB:n johtaja.