1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. politiikka

Liikemies, joka ponnisti tietokonenörtistä Venäjän poliittisen johdon neuvonantajaksi

Joroisista maailmalle singahtanut liikemies Pekka Viljakainen opetteli 80-luvun puolivälissä koodaamaan vanhempiensa kellarissa Joroisissa. Nyt mies työskentelee Venäjän hallituksen neuvonantajana, mutta kasvattaa perheelleen ruokaa Kaitaisten kylässä, Joroisissa.

politiikka
Pekka Viljakainen
Yle / Juho Liukkonen

Tapaamme Pekka Viljakaisen hänen mökkinsä pihalla. Miehellä on yllään shortsit ja t-paita. Lomilla ollaan.

– Rippipuku jäi tällä kertaa ottamatta mukaan matkaan, Viljakainen vitsailee.

Hyppäämme Viljakaisen ajoneuvon kyytiin ja lähdemme kiertämään hänen tonttiaan, jossa on palstatilaa hehtaaritolkulla. Ohitsemme lipuu rakennuksia kasvihuoneesta sukulaisten mökkeihin.

Kyseessä on Viljakaisten vanha sukutila. Hän on rempannut paikkaa kuntoon tämän kesän ajan muiden hankkeidensa ohella. Rakennus- ja kunnostustöihin on palkattu myös ulkopuolista työvoimaa.

Viljakainen kertoo, että tarkoituksena olisi palata lähivuosina takaisin Joroisiin. Vielä tällä hetkellä hän viettää talvensa vaimonsa ja lastensa kanssa Sipoossa.

Jonkinlainen näyttävä lupaus tästä on hänen Joroisiin muutama vuosi sitten rakennuttamansa ortodoksikirkko, joka kurkistaa loma-asunnon takaa. Kirkon Viljakainen kertoo rakennuttaneensa vaimolleen syntymäpäivälahjaksi.

– Tarkoitus olisi, että tämä säilyy ainakin tuhat vuotta, Viljakainen kertoo.

Nuorena miljonääriksi

Ohjelmointia vanhempiensa kellarissa opiskellut nuori joroislainen perusti jo 14-vuotiaana oman Visual Systems -nimisen it-alan yrityksen.

Hän myi yrityksensä TietoEnatorille eli nykyiselle pörssiyhtiö Tiedolle parikymppisenä. Kaupasta hän kuittasi 200 miljoonaa markkaa.

Nyt Viljakainen on Tiedon suurin yksittäinen henkilöomistaja. Venäjälle hän eksyi omien sanojensa mukaan sattumalta.

– Kun olin Tiedolla töissä, niin olin mukana sen kansainvälistämisessä. Silloin ryhdyin tutkimaan Venäjää ja markkinointia.

Viljakainen herätti Pietarin talousfoorumissa silloisen presidentti Dmitri Medvedevin kiinnostuksen vastustettuaan hänen mielipiteitään. Nykyään Viljakainen toimii neuvonantajana Medvedeville.

– Venäjällä, kuten kaikkialla idässä sinua kuunnellaan, jos sinulla on luottamus- ja ystävyyssuhde. Suomessa kaikki tahtoo olla insinööritiedettä. Lasketaan asiat excelillä ja tavataan kontakteja bisnesmielessä vain silloin kun itsellä on tarve. Homma ei toimi Venäjällä näin, Viljakainen kertoo.

Edessä Venäjän postilaitoksen uudistaminen

Pysähdymme Viljakaisen rakennuttaman Pyhän Georgios Voittajan kirkon eteen. Siihen on rakennettu tämän kesän aikana terassia.

Mutta lomatontin ohella Viljakaisella on vielä isompi projekti edessään Venäjällä. Postihallituksen jäsenenä hänellä on tehtävänään 300-vuotiaan postilaitoksen uudistaminen.

– Venäjän posti on 400 000 hengen yritys. Sillä on 42 000 konttoria ja se toimii 10 aikavyöhykkeellä. Kyseessä on iso hanke. Menin mukaan siitä syystä, että siinä tehdään pankkipalveluita.

– Postilla on Venäjällä samoja haasteita kuin Suomessa, mutta ne toistuvat siellä megaluokassa. Meidän olisi ratkaistava muun muassa kuinka haja-asutusalueilla pienissä kylissä valtion palvelut toteutetaan. Posti on monissa paikoissa ainoa viranomainen. Yhteiskunnan kannalta kyse on perustavanlaatuisesta hankkeesta.

Ukrainan tilanteessa Suomen pitäisi ajaa rauhaa

En malta olla kysymättä Ukrainan kriisistä. Viljakainen harkitsee hetken ja muistuttaa sitten, ettei ole poliitikko.

– Minun mielestäni EU:n, Yhdysvaltojen ja Venäjän pitäisi laittaa voimavarat siihen, kuinka Itä-Ukraina selviää talvesta. Syksy on pian, ja jos siellä on pommitettu infrastruktuuri, niin minua mietityttää, kuinka ihmiset selviävät siellä.

Viljakaisesta Suomen tulisi ottaa aktiivisempi rooli Ukrainan tilanteen rauhoittamisessa. Talouspakotteiden voimaan hän ei usko.

– Minulle on epäselvää mitä pitäisi tapahtua tai tehdä, että pakotteet lopetettaisiin. En usko henkilökohtaisesti, että pakotteilla on suurta vaikutusta tai että Venäjä antautuisi pakotteiden vuoksi. Venäjällä on hallussaan niin paljon varallisuutta ja hyvin isot sisämarkkinat.

– Mutta Venäjä haluaa varmasti löytää ratkaisun. Nyt kannattaisi tehdä kaikki kriisin ratkaisemiseksi.

Kansainvälistyminen kasvun avain

Venäjällä Viljakainen toimii innovaatiokonsulttina. Millä Suomi saadaan nousuun? Ensimmäinen "oppi": satsaamalla pääomamarkkinoihin.

– Suomi on järkyttävän kallis maa yrittää. Se on fakta. Ainoastaan korkean jalostusarvon palvelut pärjäävät täällä.

– On huonoa, jos omistajuus valuu muualle. Me pistetään kaikki rahat asuntoihin ja tileille, eikä sijoiteta yrityksiin.

Viljakainen kertoo seuraavansa aloittelevia yrityksiä Suomesta ja ulkomailta. Tarkoituksena olisi löytää uraansa aloittelevista seuraava Apple.

Viljakaisen toinen "oppi" ei yllätä. Hänestä kansainvälistyminen on väistämätön ehto menestykselle.

– Suomen menestyksen kannalta on aivan olennainen asia saada lisää osaavia ihmisiä töihin. Ei pelkästään Venäjältä vaan kaikkialta maailmasta.

Istuessamme Viljakaisen rakennuttaman kirkon rappusilla hän osoittaa Joroisten suuntaan ja kertoo lunastaneensa kunnalta maata rakennuttaakseen yleisölle tien kirkolle.

Eikä kaikkien tarvitse edes tulla kirkkoon saakka seuraamaan palvelusta. Viljakainen on hakenut näkyvyyttä kirkolleen myös nettisivustolla, jossa pystyy seuraamaan reaaliaikaisesti kirkossa tapahtuvaa toimintaa.

Viljakainen vakuuttaa kirkkoprojektin olevan hänelle hyvin henkilökohtainen projekti, mutta se samalla kertoo jotain hänestä itsestään. Ovet on pidettävä avoinna maailmalle.

– Joku sanoi minulle lentokentällä, että miten jaksat mennä Venäjälle ja eikö kannattaisi jäädä mieluummin Suomeen. Jos ajattelen tulevaisuuttani yrittäjänä, ei ratkaisuja asioihin löydy Suomesta yksinään. Sellainen ei vain yksinkertaisesti pelitä missään päin maailmaa.

Lue seuraavaksi