1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. tuhoeläimet

Metsien tuholaiset tykkäävät helteestä

Pitkä hellejakso saattaa lisätä metsien tuholaisongelmaa. Toistaiseksi ilmoituksia laajoista tuholaisesiintymistä ei ole tullut Etelä- ja Keski-Pohjanmaan metsäkeskukseen, mutta koko totuus paljastuu vasta tulevina viikkoina.

tuhoeläimet
Mäntypistiäisen toukkia
Yle Keski-Suomi / Matti Myller

Helle tietää suotuisia lisääntymisoloja metsien tuholaisille. Pitkä hellejakso voi lisätä metsien tuholaisongelmaa ainakin yleisimpien lajien pystynävertäjän ja mäntypistiäisen osalta.

– Joinakin vuosina ruskomäntypistiäisiä on ollut alueellamme runsaastikin, mutta nyt mitään epidemiaa ei ole tiedossa. Helle kuitenkin lisää tuhoriskiä, kertoo Etelä- ja Keski-Pohjanmaan metsäkeskuksen esittelijä Jussi Laurila.

Sen sijaan kirjanpainajilta on vielä vältytty etelä- ja keskipohjalaismetsissä. Kirjanpainaja levittäytyy pohjoisemmaksi Kaakkois- ja Etelä-Suomesta, mutta metsäkeskuksen tutkimuksissa lajia ei ole vielä näiltä korkeuksilta löydetty. Viimeksi kirjanpainajia etsiittiin kesäkuussa kymmenessä pohjalaiskohteessa.

– Se ei tarkoita, etteikö yksittäisiä kirjanpainajia saattaisi löytyä, mutta mitenkään voimalla tuholainen ei ole vielä pohjalaismetsiin tullut, Laurila toteaa.

Metsien tuholaisten leviämistä pyritään estämään ns. ötökkälailla. Se tarkoittaa, että tuore mäntypuutavara on pitänyt viedä pois tienvarsilta heinäkuun alkuun mennessä ja kuusitavara 24. heinäkuuta mennessä.

Lue seuraavaksi