Tutkija: YK ei ole ollut tehokas konfliktien ratkaisussa

Ulkopoliittisen instituutin tutkijan Kristi Raikin mukaan kansainvälisten konfliktien ratkaisukeinot ovat vaikeasti perusteltavissa, jos niillä ei ole YK:n valtuutusta.

Kotimaa
Aamu-tv:ssä keskustelivat rauhantutkija Unto Vesa Tampereen rauhan- ja konfliktintutkimuskeskuksesta sekä Ulkopoliittisen instituutin tutkija Kristi Raik.
Rauhantutkija Unto Vesa Tampereen rauhan- ja konfliktintutkimuskeskuksesta sekä Ulkopoliittisen instituutin tutkija Kristi Raik aamu-tv:ssä.

YK:n toiminta kansainvälisten konfliktien ratkaisemisessa ei ole ollut tehokasta, arvioi tutkija Kristi Raik Ulkopoliittisesta instituutista. Hän sanoo Ylen aamu-tv:n haastattelussa, että YK:n turvallisuusneuvostossa ei ole pystytty tekemään kansainvälisiä konflikteja koskevia merkittäviä päätöslauselmia, koska neuvoston pysyvät jäsenet ovat erimielisiä.

– Silloin kun valtuutusta ei ole niin esimerkiksi länsimaiden taholta mietitään, mitä voidaan tehdä ilman YK:n valtuutusta. Silloin keinot ovat vaikeammin perusteltavissa, niillä ei ole samanlaista legitimiteettiä ja esimerkiksi Euroopan maat ovat erittäin haluttomia sotilaalliseen väliintuloon, sanoo Raik.

Tampereen rauhan- ja konfliktin tutkimuskeskuksen rauhantutkija Unto Vesa puolestaan arvioi, että kansainvälinen yhteisö on epäonnistunut siviilien suojelemisessa.

– Siviiliuhrien määrä suhteessa kokonaisuhreihin on lisääntynyt siitä huolimatta, että asejärjestelmät ovat tulleet tarkemmiksi, sanoo Unto Vesa aamu-tv:n haastattelussa.