1. yle.fi
  2. Uutiset

Lämmin sää jouduttaa viljojen valmistumista – Hämeessä puimuri laulaa

Ensimmäisiä nurminadan siemenviljelyksiä päästiin puimaan Hämeessä ja Etelä-Pohjanmaalla jo viikonloppuna. Rukiin puinti käynnistyy ensi viikolla.

Kotimaan uutiset
Puimuri kuminapellossa.
Markku Lehmuskanta aloitti kuminanpuinnin keskiviikkona.YLE / Sari Törmikoski

Heinäkuun lämpimät ilmat ovat jouduttaneet viljelykasvien valmistumista. Viljojen puinti alkaa viikon sisällä syysviljojen ja ohrien korjuulla. Alueellisia eroja on kuitenkin. Esimerkiksi Itä-Suomessa kasvu on noin viikon jäljessä ja Etelä-Pohjanmaalla viikon edellä.

Ensimmäisiä nurminadan siemenviljelyksiä päästiin puimaan Hämeessä ja Etelä-Pohjanmaalla jo viikonloppuna. Uudellamaalla ja Varsinais-Suomessa vauhtiin päästään tällä viikolla ja muualla ensi viikolla. Myös kuminan ja siemenherneen puinti on alkamassa Etelä-Suomessa.

Hämeessä odotetaan hyvälaatuista satoa, Kymenlaaksossa heikompaa

Viljasadosta on tulossa tyydyttävä, mikäli sato saadaan korjattua hyvälaatuisena talteen. Ainoastaan Kymenlaaksossa sato on jäämässä tavallista pienemmäksi.

Hämeessä odotetaan hyvälaatuista satoa. Kasvustot ovat pystyssä eikä lakoviljaa ole havaittavissa. Tälle viikolle luvatut ukkoset kovine sadekuuroineen voivat kuitenkin aiheuttaa tuhoa ja lakoonnuttaa kasvustoja, arvioi kasvintuotannon asiantuntija Jukka Miettinen ProAgria Etelä-Suomesta.

Toista viikkoa jatkunut hellejakso ei toistaiseksi ole vahingoittanut kasvustoja, vaikka sato onkin aikaistumassa. Ainoastaan perunan mukulaluku ja sokerijuurikas ovat saattaneet hieman kärsiä kuivuudesta.

Kuivinta on ollut Uudellamaalla ja Etelä-Suomen rannikkoalueella.

Lue seuraavaksi