Tuulettimet revitään kauppiaiden käsistä – osa kauppaketjuista nosti kädet pystyyn

Tuuletinkauppa on käynyt kiivaasti viime viikkoina ja yllättänyt kauppaketjut. Kuumien asuntojen asukkaat ovat joutuneet kiertämään tuskaisina marketteja ja rautakauppoja löytääkseen vilvoittajan. Osa kauppojen keskusvarastoista on nostanut kätensä pystyyn: tuulettimet ovat loppuneet koko maasta.

Kuva: Juha Kokkala / Yle

Kokkolassa kuten monessa muussakin kaupungissa helteinen kesä on saanut yllättäviä piirteitä. Sadat asiakkaat ovat marssineet kaupan ovesta ulos tuuletin kainalossaan.

Kauppiaat pitkään jatkunut helle on yllättänyt: tuulettimet ovat monin paikoin loppuneet kauppojen keskusvarastoista, eikä lisätilaus ole onnistunut. Hätää ei silti ole, osa kaupoista on saanut kuin saanutkin lisäeriä myyntiin.

Halvimmat viedään ensin

Kokkolassa Gigantin ja KPO:n Prisman myymälöistä kerrotaan, että edullisimmat tuulettimet loppuivat jo viime viikolla. Omista keskusvarastoista ei tuulettimia enää täksi kesäksi ole luvassa. Prismasta kerrotaan, että muutaman kympin tuulettimet ovat kaikki loppuneet. Sen sijaan kalliimpia vajaan 300–400 euron pöytä- ja lattiamalleja olisi vielä tarjolla.

– Halvimmat mallit menivät ensin, mutta kenelläkään ei ole sentään vielä niin kuuma ollut, että niitä kallimpia malleja olisi mennyt kaupaksi, kerrotaan Prismasta.

Tuntuu, että joka taloudessa on jo tuuletin, mutta se yllättää, että niitä ostetaan silti yhä enemmän ja enemmän.

Susanna Pirkola

Tyypillistä tänä kesänä oli se, että kolean alkukesän jälkeen helteeseen totuteltiin ensin viikon verran ennen kuin se alkoi ahdistaa. Tuuletinostoksille lähdettiin vasta kun kuumuus kävi sietämättömäksi.

Maahantuojilla markkinat

Kokkolan Kodin Terrassa on vähän yli viikko myyty ei-oota, mutta kovan metsästyksen jälkeen on yksi 40 tuulettimen erä saapumassa tiistaiksi. Erä on saatu maahantuojalta oman ketjun ulkopuolelta.

– Jo viime vuonna tuulettimia meni runsaasti, mutta nyt niitä on mennyt selvästi viimevuotista enemmän. Siis satoja. Tuntuu, että joka taloudessa on jo tuuletin, mutta se yllättää, että niitä ostetaan silti yhä enemmän ja enemmän, sanoo Susanna Pirkola Kodin Terrasta.

Kokkolan Anttilassa tuuletinmyynnin huippu koettiin viime viikonloppuna. Asiakkaat ovat hankkineet hellekaudella satoja tuulettimia. Ensimmäisinä ovat tehneet kauppansa halvimmat mallit. Jaana Kotiaho Anttilasta kertoo, että lisätilaukset ovat toistaiseksi onnistuneet. Omalla keskusvarastolla oli vielä maanantaina tuulettimia uuden hellejakson varalle.