1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ajankohtainen kakkonen

Separatistiteini Andrei Donetskista: "Pelkään enemmän synnyinmaani puolesta kuin kuolemaa"

Toimittaja Erkka Mikkonen lähti kohti Itä-Ukrainan Donetskia samaan aikaan, kun kaupungin rautatieasemaa tulitettiin kranaateilla. Separatistien tukikohdassa hän tapasi 15-vuotiaan Andrein, joka on seurannut isäänsä kapinallisten riveihin. Andrei on liian nuori taistelutehtäviin, mutta hän kouluttaa uusia vapaaehtoisia.

Ajankohtainen kakkonen
Nuoret ja rohkeat -sarjan päähenkilönä on 15-vuotias separatisti Andrei Donetskista

Lentokenttäjuna nytkähtää matkaan kohti Moskovan Domodedovon lentokenttää. Suunnittelemme kuvaajan kanssa tulevaa. Mahan pohjassa tuntuu pieni jännitys, vaikka viimeisten tietojen mukaan kapinallisten hallitsemassa Donetskin kaupungissa on rauhallista.

Puhelin keskeyttää jutustelumme. Ukrainalaismieliset joukot ovat iskeneet Donetskin rautatieasemalle. Paikallisia on kuollut kranaattitulituksessa ja aluetta evakuoidaan. Meidän on määrä saapua samaiselle asemalle seuraavana aamuna.

Elämä jatkuu idässä

Kiovassa nousemme illalla täyteen Donetskin-junaan. Lentokentän muututtua taistelutantereeksi juna on ainoa yhteys Donetskiin. Matkustajien katseissa heijastuu huoli. Kaikki tuntuvat puhuvan aamuisista tapahtumista.

Samassa hytissämme Donetskiin matkustaa parikymppinen Masha. Ukrainaa maansa pikajuoksujoukkueessa edustava nuori nainen on matkalla kotikaupunkiinsa polvileikkaukseen. Joukkueen Länsi-Ukrainasta kotoisin oleva hieroja kutsuu Mashaa separatistiksi, mutta kyse on leikistä.

Kaikki ovat kyllästyneet Itä-Ukrainan toivottomalta tuntuvaan tilanteeseen, niin myös Masha. Hän kuitenkin vitsailee eikä halua vajota epätoivoon. Mashan hyväntuulisuus ja rauhallisuus tarttuvat meihin. Enää ei jännitä.

Donetskin uudet isännät

Andrei (kesk) ja pari vuotta vanhemmat Roman ja Igor kuuluvat separatistien Vostok-prikaatiin.
Andrei (kesk) ja pari vuotta vanhemmat Roman ja Igor kuuluvat separatistien Vostok-prikaatiin.Yle

”Donetskin kansantasavalta” heräilee uneliaasti auringon paisteeseen. Miljoonakaupungin kaduilla on hiljaista. Ihmiset välttävät turhaa liikkumista kaupungilla myös päivisin. Yöllä siitä pitää huolen ulkonaliikkumiskielto.

Aluksi suuntaamme kansantasavallan sydämeen. Kuvaajamme räpsäyttää valokuvan kapinallisten haltuun ottamasta hallintorakennuksesta. Yksi sisäänkäynnillä partioivista asemiehistä lähestyy meitä. Jos kuvaa ei poisteta, puhelin uhataan takavarikoida.

Seitsemännen kerroksen käytävälle kiinnitetty paperilappu kertoo meidän saapuneen informaatioministeriöön. Kaikilla toimittajilla on oltava lupalappu alueella työskentelemiseen.

Journalismin vaaravyöhykkeellä

Portti aukeaa kapinallisten Vostok-prikaatin tukikohtaan. Ympärillä vilisee erilaisia maastokuoseja. Tshetsheenitaistelijan oloinen nuorimies hölkkää ohi tupakkapaikan, jossa keski-ikäinen mies istuu päässään valkea, pörröinen kasakkahattu.

Etelä-Venäjältä Donetskiin saapunut Vladimir esittelee meidät nuorille haastateltaville. Mies varoittaa esittämästä liian provokatiivisia kysymyksiä. Muuten saamme jäädä tukikohtaan pidemmäksi aikaa, Vladimir iskee silmää toisille.

Naurahdan hermostuneesti. Tiedot toimittajien kaappaamisista ja pahoinpitelyistä Ukrainassa ovat arkipäivää. Kansainvälinen journalistien turvallisuutta tutkiva instituutti INSI listasi äskettäin Ukrainan maailman vaarallisimmaksi maaksi toimittajan työlle. Instituutin mukaan tänä vuonna maassa on tapettu seitsemän journalistia.

Nuori ja valmis kuolemaan

15-vuotias Andrei kouluttaa uusia separatistitaistelijoita mm. aseen käsittelyssä.
15-vuotias Andrei kouluttaa uusia separatistitaistelijoita mm. aseen käsittelyssä.Yle

Kohtaamme tukikohdassa 15-vuotiaan Andrein. Hän kouluttaa vapaaehtoisia taistelijoita separatistien Vostok-prikaatissa. Hän opettaa aseen käsittelyä ja ampumista, mutta myös punkan tekoa ja liikkumista taistelukentällä.

Andrei seurasi isäänsä Sergeitä kapinallisten riveihin. Tukikohdassa on myös koulukavereita vanhemmilta luokilta. Kaverukset ovat varmoja, että vuoden loppuun mennessä täällä juhlitaan sodan voittoa.

Andrei on ikäisensä, kiltinnäköinen poika, mutta kovin vakavamielinen. On kuin ajan ankeus olisi jo lyönyt hänen katseeseensa aikuisempaa leimaa. Hän kertoo pelkääväänsä kuolemaa, mutta enemmän hän pelkää synnyinmaansa puolesta.

Andrein isä Sergei kunnioittaa poikansa valintaa, vaikka hänen ei ikänsä puolesta pitäisikään taistella ase kädessä.
Andrein isä Sergei kunnioittaa poikansa valintaa, vaikka hänen ei ikänsä puolesta pitäisikään taistella ase kädessä.Yle

Andrei on vielä liian nuori ja kokematon taistelutehtäviin, mutta hän sanoo janoavansa tositoimiin. Sotatantereelle nuorta miehenalkua vetää halu kokeilla omia henkisiä rajojaan.

Ihmisen tappamista hän pitää todella vaikeana, koska vihollinenkaan ei välttämättä ole paha.

Viimeinen taisto

Kahden päivän jälkeen seisomme asemalla odottamassa yöjunaa Harkovaan. Työt on tehty, ja rentoutumisen tunne alkaa täyttää kehoa. Kauempana kajahtelee. Herkistämme korviamme.

Kovaääninen pyytää matkustajia siirtymään maan alle heikentyneen turvallisuustilanteen takia. Ihmiset siirtyvät päitään pudistellen asemalaiturien alla kulkevaan tunneliin. Räjähdykset tuntuvat lähestyvän.

Aseman valot sammuvat. Juna on jo yli puoli tuntia myöhässä. Haluan takaisin kotiin.

Andrei, Donetsk Ukraina
Stina Tuominen / Yle

Nuoret ja rohkeat: separatistiteini Andrei Donetskista. Ajankohtainen Kakkonen, TV2 ti 29.7. klo 21.00.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Nuoret ja rohkeat -sarjan osat

Lue seuraavaksi