1. yle.fi
  2. Yle Uutiset
  3. politiikka

Toivakka: Venäjän vastaiset pakotteet vaikuttavat myös Suomeen

EU:n Venäjälle määräämät lisäpakotteet tulevat kohdistumaan Venäjän rahoitusmarkkinoihin, sotilasteollisuuteen ja öljyteollisuuteen, pääministerin sijaisena toimiva eurooppa- ja ulkomaankauppaministeri Lenita Toivakka (kok.) kirjoittaa blogissaan.

Lenita Toivakka (kok.) keskellä, takanaan näkyy epäselvänä Erkki Tuomioja. Kuva: Martti Kainulainen / Lehtikuva

Pääministeri Alexander Stubbin sijaisena toimiva eurooppa- ja ulkomaankauppaministeri Lenita Toivakka kirjoittaa blogissaan, että Suomessa on aiheellisesti kannettu huolta Venäjän-pakotteiden vaikutuksesta Suomeen.

– On selvää, että kun EU:n toimet iskevät Venäjän talouteen, sillä on vaikutusta myös Suomeen. Joudumme tasapainoilemaan sen välillä, mikä on moraalisesti ja oman turvallisuutemme kannalta oikein, ja mikä on parasta lyhyen tähtäimen taloudellisille eduillemme, Toivakka kirjoittaa.

Toivakka vahvistaa, että EU:ssa on pöydällä nyt kovempia pakotteita, jotka iskevät Venäjän rahoitusmarkkinoihin, sotilasteollisuuteen ja öljyteollisuuteen.

– Käytännössä tämä tarkoittaa muun muassa sitä, että uusien asekauppojen tekeminen Venäjän kanssa loppuu ja Venäjän valtion omistamien rahoituslaitosten pääsy rahoitusmarkkinoille vaikeutuu. EU lopettaisi myös sellaisen korkean teknologian viennin, jota Venäjä tarvitsee syvänmeren öljyesiintymien tutkimiseen.

Toivakka pitää tärkeänä sitä, että pakotteita lisätään asteittain ja neuvotteluyhteys Venäjään pidetään koko ajan avoimena. Hänen mukaansa Suomessa on silti keskitytty liikaa Suomen omaan taloudelliseen etuun. Toivakka muistuttaa, että Venäjän talous oli vaikeuksissa jo ennen Ukrainan kriisiä.