1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Ainutlaatuista spektaakkelia kasataan Joensuussa – "Lopputulos on yllätys kaikille"

Pohjoismainen Pohjoinen Valo -festivaali huipentuu Joensuuhun. Reilun viikon verran nuoret taitelijat ovat vaeltaneet ympäri pohjoismaita työpajoissa oman taiteen alansa parissa. Työpajojen tehtävät ovat tähdänneet sunnuntaina Joensuussa nähtävään suureen 1,5-tuntiseen spektaakkeliin. Nuoret eivät tätä vaelluksellaan tienneet.

Joensuun Ilosaaressa käy kuhina. Yli 100 nuorta harjoittelee eri taiteen lajeja. Puheen sorinassa kuulee suomen lisäksi myös kaikkia muita pohjoismaisia kieliä. Nuoret valmistautuvat sunnuntain suureen spektaakkeliin. Tosin he eivät vielä tiedä, mikä se on.

Pohjoinen Valo -festivaali on vaeltavataidetapahtuma, joka kokoaa yhteen nuoria taiteen harrastajia eri puolilta pohjoismaita. Pohjois-Karjalasta reilun viikon mittaisille vaelluksille naapurimaissa osallistui kolme nuorta. Jokainen heistä kulki eri reittejä.

– Me aloitimme reissumme Islannista ja sieltä menimme Maarianhaminaan ja sieltä edelleen Pärnuun kautta tänne Joensuuhun, visuaalisen taiteen ryhmän kanssa reissannut joensuulainen Marianne Salopuro kertoo.

– Me puolestamme lähdimme Norjan Mudalenista, sitten menimme Tromssaan ja Pajalaan, teatteriväen kanssa matkannut joensuulainen Sara Lammi sanoo.

Sirkusryhmän mukana outokumpulaisen Justus Räsäsen matka alkoi Tanskasta Kööpenhaminasta, josta tultiin Tukholman kautta Helsinkiin ja edelleen Joensuuhun.

Työpajat palasia suurta kokonaisuutta varten

Matkan aikana nuoret osallistuivat työpajoihin. Työpajoissa oli erilaisia tehtäviä liittyen jokaisen oman ryhmän taiteen alaan. Taustalla työpajojen vetäjillä oli ajatus suuresta kokonaisuudesta, joka esitetään sunnuntaina Joensuussa. Nuoret eivät tästä kokonaisuudesta juuri tienneet, he vain keskittyivät työpajan tehtäviin.

– Me leikimme paljon valolla ja teimme animaatioita sekä videoita. Pärnussa teimme tilataideteoksia muovista, Salopuro kertoo visuaalisen taiteen työpajoista.

Työpajat olivat suunnattu vain festivaalin nuorille, varsinaisia yleisöesityksiä ei matkalla pidetty. Nuoret kuitenkin kertovat, että heidät kyllä huomattiin.

– Kyllä me aika äänekkäästi siellä kylillä kuljettiin. Kyllä varmaan huomattiin, että me ollaan sirkuksesta, Räsänen nauraa.

– Me teimme Mudalenissa ihan julkisilla paikoilla kohtauksia. Teimme myös improa keskustassa, Salopuro kertoo teatterin näkyvyydestä.

Esitys nähdään vain kerran

Kaikki työpajan tehtävät oli tarkkaan harkittuja osia Joensuussa esitettävän Juuret-spektaakkelin käsikirjoituksesta. Nyt tämä kokonaisuus on alkanut selvitä myös nuorille, jotka harjoittelevat parhaillaan tulevaa esitystä.

Työpajoissa harjoitellut palaset kasataan nyt yhteen. Lopputulos on varmaan yllätys kaikille.

Kristiina Isakkson

– Työpajoissa harjoitellut palaset kasataan nyt yhteen. Lopputulos on varmaan yllätys kaikille. Meillä on viisi vastuutaiteilijaa, jotka ovat rautaisia ammattilaisia. Luotan täysin heihin. Meillä on myös musiikissa esimerkiksi Andreas Ljones Norjasta, joka soitti Lillehammerin olympialaisten avajaisissa Norjassa ja on voittanut Talent-kisan siellä. Hänen ryhmänsä säveltää koko esitystä varten 1,5-tuntisen äänimaailman ja musiikin, tuottaja Kristiina Isakkson kertoo kokonaisuudesta.

Esiintymislavana on koko Ilosaaren laguuni. Alueella on rakennettua lavaa, mutta myös järvi on osa näyttämöä. Esiintyjiä nähdään lavan ja järven lisäksi myös ilmassa köysien varassa.

– Tätä spektaakkelia ei ole ennen nähty, eikä tulla koskaan sen jälkeen näkemään. Lavalla on yli 100 pohjoismaista nuorta. 110 metriä pitkä lava kelluu. Täällä on nostokurkia, jossa sirkuslaiset tekevät temppujaan. Täällä on pyrotekniikkaa, valoshowta ja visuaalista taidetta, Isakkson kuvailee tulevaa esitystä.

Sunnuntain esitys on festivaalin yleisölle näkyvin osa. 1,5 tuntia kestävään näytökseen odotetaan 2 000 katsojaa.