1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. luonto

Rentunruusu ja rypsi pelastivat hunajan – sato melkein 2 miljoonaa kiloa

Pelätty katastrofikesä ei toteutunutkaan, vaikka vielä heinäkuun alussa mehiläisten hoitajien ilmeet olivat vakavat. Lämmin kausi pelasti sadon, jota saadaan koko maassa arviolta 1,7–1,8 miljoonaa kiloa.

Kuva: Vihtori Koskinen / Yle

– Vielä pari viikkoa juhannuksen jälkeenkin tilanne näytti tosi huonolta ja pelättiin katastrofikesää. Lämmin kausi on kuitenkin pelastanut sadon, iloitsee toiminnanjohtaja Heikki Vartiainen Suomen Mehiläishoitajain Liitosta.

Normaali sato tarkoittaa noin 1,8 miljoonan kilon hunajamäärää. Ala on herkkä sääoloille: heikoin lukema on 800 000 kiloa vuodelta 1998. Paras sato taas saatiin vuonna 2006, kun hunajaa kertyi peräti 3 miljoonaa.

Keskisessä Suomessa eli pohjalaismaakunnissa, Keski-Suomessa ja Pohjois-Karjalassa sato on keskimäärin parempi kuin Etelä-Suomessa. Kaakkois-Suomen tilanne näyttää heikolta ja Uudellamaalla tilanne vaihtelee paljon alueittain.

– Riippuu siitä, miten kukinnat ovat missäkin sattuneet, muistuttaa Vartiainen. Vadelman kukinta meni pääosin ohi, koska se osui kylmään jaksoon.

– Horsma, apila ja rypsi – ne pelastivat sadon, sanoo Vartiainen.

Jälkeenpäin ajatellen Vartiainen näkee myös kylmän alkukesän hyödyttäneen hunajantuotantoa. Jos toukokuun lämmöt olisivat jatkuneet, mehiläiset eivät olisi ehtineet mukaan luonnon kehitykseen:

– Kasvit olisivat menneet alta. Nyt mehiläiset saivat kehityksen kiinni, summaa toiminnanjohtaja Heikki Vartiainen Suomen Mehiläishoitajain Liitosta.