Stubb: Tiukat Venäjä-pakotteet heti voimaan

Pääministeri Alexander Stubbin mukaan on vaikea sanoa, minkä verran pakotteet vaikuttavat suomalaisyrityksiin. Virallinen päätös uusista pakotteista on määrä tehdä vielä tänään EU-suurlähettiläiden kokouksessa.

politiikka
Alexander Stubb kuvattuna sivuprofiilista ennen EU-kokouksen alkua 16. heinäkuuta.
Alexander StubbGeorges Gobet / AFP

Pääministeri Alexander Stubb sanoo Yle Uutisille antamassaan haastattelussa, että uudet Venäjä-pakotteet koskevat ennen muuta taloutta.

Pakotteet liittyvät rahamarkkinoihin sekä aseiden tuontiin ja vientiin. Heti tulee voimaan myös vienti- ja tuontikielto niin sanotuille kaksoiskäyttötuotteille, eli tuotteille joita voidaan käyttää niin siviili- kuin sotatarvikkeina. Lisäksi tulevat niin sanotut arkaluonteiset teknologiat, joiden vientiin tulee rajoituksia.

Stubbin mukaan pakotteet astuvat voimaan heti, kun niistä on päätetty. Ne eivät ole takautuvia, eli ne eivät vaikuta jo tehtyihin sopimuksiin. Pakotteet kestävät vuoden, mutta jo puolen vuoden jälkeen tilanne on mahdollista tarkastaa uudestaan.

Stubbin mukaan pakotteista luopuminen vaatisi Venäjältä selviä toimia Ukrainan-kriisiin liittyen.

– Venäjän on selkeästi osoitettava yhteistyökykyä Ukrainen kriisin ratkaisemiseksi. Käytännössä se tarkoittaa sitä, että on täytettävä ne ehdot, joista aikaisemmin on puhuttu ja on vaikutettava separatistien toimintaan.

Ei radikaalia vaikutusta Suomeen

Stubbin mukana Suomen hallitus on tehnyt töitä sen eteen, että pakotteet vaikuttaisivat Suomeen mahdollisimman vähän.

– Ne eivät tule vaikuttamaan radikaalisti Suomen talouteen. Suomen talouteen vaikuttaa enemmän se, että Venäjän talous ei kasva. Arvioimme, että kun Venäjän talous laskee kolme prosenttia, sen vaikutus Suomen talouteen on 0,5 prosenttia, Stubb sanoo.

Jotain vaikutusta pakotteilla tulee siis olemaan myös Suomeen. Stubb muistuttaa, että pakotteiden lopullinen vaikutus Suomeen selviää vasta myöhemmin, kun Venäjä päättää mahdollisista vastapakotteista.

Virallinen päätös EU:n uusista Venäjän vastaisista pakotteista on määrä tehdä vielä tänään EU-suurlähettiläiden kokouksessa.

"Vaikeaa arvioida, miten vaikuttaa Venäjään"

Stubbin mukana on vaikeaa arvioida, miten pakotteet tulevat vaikuttamaan Venäjään.

– Se jää tietysti nähtäväksi. Itse olen vahvasti sitä mieltä, että myös markkinseurauksilla on vaikutusta, Stubb sanoo.

Stubbin mukaan markkinat reagoivat pakotteisiin jo ennen kuin ne astuvat voimaan.

– Ne ovat se poliittinen pakotekeino, jota voidaan käyttää, jotta tilanne Ukrainassa saadaan rauhoittumaan. Toivottavasti se näiden toimien myötä onnistuu, Stubb sanoo.