Helle saa pistiäiset ärhentelemään

Pitkään jatkunut kuuma on saanut pistiäiset aktivoitumaan. Mehiläisten, ampiaisten ja kimalaisten pesiä ei kannattaisi hävittää turhaan, sillä kyse on hyödyllisistä eläimistä.

Kotimaa
Ampiaispesä kahdessa kerroksessa.
Ampiaisten kerrostalo rakentumassa.Pirkko Toivonen

Ampiaisen pisto säväyttää aina, sillä se on sen verran kivulias, että sen varmasti huomaa. Moni lähtee saman tien sotajalalle hävittämään pesää. Amattilainen suosittaa malttia matkaan.

- Kyse on kuitenkin hyötyeläimestä. Ampiainen on pölyttävä hyönteinen ja käyttää ravinnokseen monia ei-toivottuja hyönteisiä. Pesää hävittäessä kannattaa miettiä sitä, onko pesä todella sellaisessa paikassa, että se pitää hävittää, pohtii yksikönjohtaja Juha Aro Raksystems Anticimexistä.

Pesän hävittäminen on perusteltua, jos se sijaitsee kulkureitillä, vaikkapa ulko-oven vieressä, tai talon rakenteissa, jolloin siitä voi olla muunkinlaista haittaa.

- Hylätty pesä saattaa houkutella haaskakuoriaisia, jotka saattavat ravinnon loputtua siirtyä sisätiloihin, muistuttaa Aro.

Hylätty pesä saattaa houkutella haaskakuoriaisia.

Juha Aro

- Mikäli pesä on rakennettu esimerkiksi omakotitalon seinän sisään, se saattaa estää rakenteiden tuulettumista ja tällaisissa oloissa pesä saattaa myös kasvaa hyvin suureksi, täydentää pitkän linjan tuholaistorjunnan ammattilainen, Taisto Eronen.

Helle on hyönteisille hyväksi

Moni saattaa ihmetellä sitä, että miksi hyönteiset tuntuvat niin ärhäköiltä kovilla helteillä, vaikka luulisi, että eläintenkin tahti hidastuisi.

- Kyse on ravinnosta. Lämpö saa hyönteiset lisääntymään, eli esimerkiksi ampiaisille on tarjolla enemmän ravintoa, mikä johtaa toukkien määrän ja pesien nopeaan kasvuun, selvittää Aro.

Helteestä huolimatta pesää hävitettäessä olisi syytä suojautua, sillä ärsytetyt ampiaiset käyvät kärkkäästi kimppuun.

Lippis ei ole suojavaruste

Kun mökkiläinen lähtee hävittämään pesää, saattaa suojavarustuksena olla lippis ja näppylähanskat, vaikka ammattilainen vetää ylleen täyden suojavarustuksen.

- Ampiainen pistää hajujen ja tuoksujen perusteella, eli kasvot kannattaisi suojata huolella vaikka tällaisella hyönteishatulla, jossa on verkko. Kädessä pitäisi olla vähän paksummat hanskat, sillä ampiainen pistää helposti ohuen kankaan läpi. Nilkkojen suojaus on myös tärkeää, sillä ampiaiset ryömivät helposti lahkeiden alle, muistuttaa Aro.

Ampiainen pistää hajujen ja tuoksujen perusteella.

Juhani Aro

Mikäli on hyönteisten puremille ja pistoille allerginen, kannattaa tarkkaan harkita, ryhtyykö pesänhävitykseen, sillä esimerkiksi kaulan seudulle tuleva pisto saattaa turvottaa hengitystiet umpeen.

- Maapesä on sitten oma lukunsa. Sen saa hävitettyä parhaiten kaivamalla koko pesä auki, jolloin voi olla varma, että sen saa hävitettyä, selvittää Aro.

Ammattilainen hoitaa hankalimmat tapaukset

Mikäli kyseessä on pieni pesä, johon on helppo sumuttaa myrkkyä, voi pesän hävittää vallan mainiosti itse. Maatalous- ja rautakaupoissa on tarjolla monenlaisia aineita hyönteispesien hävittämiseen. Oikean tehoaineen ja myrkyn valinta selviää asiantuntevan myyjän avulla.

Vaativampien tapausten ollessa kyseessä, kannattaa turvautua ammattilaisten apuun.

- Tällaisia tapauksia ovat vaikkapa poikkeuksellisen korkealla olevat pesät tai poikkeuksellisen suuret pesät. Hankalia tapauksia ovat myös sellaiset, joissa pesä ei ole näkyvissä, vaan se on esimerkiksi talon peltikaton alla. Tällaisissa tapauksissa saatetaan myrkky joutua levittämään kulkureiteille, joista se sitten kulkeutuu pesään ja tuhoaa yhdyskunnan, sanoo Aro.