Näkökulma: Minä keskeytin Mustan Barbaarin keikan

Oikeesti mä olin laval eka ja laval vika.

Kotimaa
Tuukka Myllymäki

Oulun kaupunkifestivaali Qstockin viikonlopun tapahtumat ovat saaneet jo sen verran överit mittasuhteet, että minullakin on jotain kerrottavaa.

Mustalla Barbaarilla oli keikka Qstockin Rytmirannalla, jossa olin itsekin työskentelemässä. Saimme Prinssi Jusufin ja Mustan Barbaarin kanssa lavan takana sovittua hyvät sisääntulospiikit. Huudatin nuoret miehet lavalle eeppiseen urheilukuulutustyyliin. Keikka alkoi hyvällä energialatauksella.

Tämän jälkeiset tapahtumat ovat kaikkien tiedossa, muodossa tai toisessa. Paitsi se, että se olin minä, joka sinne lavalle menin lopettamaan Mustan Barbaarin keikan. Kyllä. Äänet pois ja kiitti keikasta.

There goes the neighbourhood..?

Mielestäni Musta Barbaari ylireagoi tilanteessa lähtiessään päälavalle osoittamaan mieltään. Youtube-video (siirryt toiseen palveluun) näyttää mitä tapahtui: paitaa päältä ja järjestyksenvalvojaa väistämään. Olihan se naiivi temppu, jota artisti saattaa itsekin jossain vaiheessa elämäänsä muistella hieman nolostellen. Mutta se, mitä tapahtumasarja itsessään poiki, on paljon nolompaa. Itse asiassa yksi vuoden 2014 häpeällisimmistä ilmiöistä. Twitter täyttyi rasistisista viesteistä Mustaa Barbaaria (siirryt toiseen palveluun) kohtaan. Häntä nimiteltiin, haukuttiin ja parjattiin näkemättä itse tilannetta ollenkaan, jopa toivottiin hänen kuolemaansa. Tässä vaiheessa kysynkin, jos lukija sinun työntekoasi häirittäisiin tai jopa kokonaan estettäisiin, etkö loukkaantuisi tai suuttuisi? Ja jos olet jo vanhempi lukija, muistatko miten kiihkomielisesti koit asioita, kun olit nuori?

Minä muistan, kuinka parikymppisenä tunsin sisälläni väkevää inhoa näkemiini ja kokemiini elämän epäkohtiin. En sen vuoksi voi syyttää Barbaaria ylilyönnistä. Sitä paitsi kaveri vain kävi lavalla. Ja repi paitansa, vieläpä omansa. Räppäri ei tappanut ketään, hän ei varastanut keneltäkään mitään, hän ei tehnyt muuta kuin purki turhautumisensa ja sai siitä läksytyksen festivaalijohdolta sekä ankaran some-palautevyöryn.

Eikä Musta Barbaari ollut ainoa, joka turhautui Megadethin diivailevaan toimintaan Oulussa. Backstagen kulkureitit suljettiin, jotta Megadethin laulaja pääsi keikkansa jälkeen autolla lavalta asuntovaunuunsa kaikessa rauhassa. Apulannan Toni Wirtanen kavereineen pysäytettiin odottamaan, että megatähti pääsi vaunulleen. Tästä tympääntyneenä heinolalainen muusikko osoitti turhautumistaan amerikkalaiselle kolleegalleen näyttämällä tälle paljaita pakaroitaan.

Kehitimme teknologiaa, mutta unohdimme itsemme

Elämme vuotta 2014, johon mennessä olemme kehittäneet muun muassa puhelimen, joka on miljoona muutakin asiaa kuin vain puhelin. Olemme kehittäneet viihde- ja urheilukulttuurin huippuunsa, mutta emme ole kehittyneet itse. Tämän ikävän tosi asian voimme havaita sosiaalisessa mediassa, jossa käyttäytyminen on barbaarista. Eikö suomalaisten oma historia opeta meitä yhtään ajattelemaan? Eikö toisten valtioiden alistettuna ollut kansa ole viisastunut tuumaakaan? Aina pitää painaa jotakuta alas? Ei minun Suomessani.

Poliisin mukaan Mustan Barbaarin saamat rasistiset Twitter-viestit ja uhkailut täyttävät rikoksen tunnusmerkit. Viestien lähettäjät eivät kuitenkaan joudu vastaamaan kirjoituksistaan, sillä niin kauan kuin Musta Barbaari itse ei asiaa poliisille vie, ei virkavalta siihen puutu.

Voisiko tämä tapaus olla se, joka saa meidät ottamaan vastuuta teoistamme. Äärimmäisen ketutuksen kohdatessa voimme miettiä vielä hetken ennen toimimista kanssaihmisiämme vastaan, somessa tai kasvotusten.

Tuukka Myllymäki on Yle Kainuun toimittaja, joka toimi Qstockin Rytmirannalla juontajana.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.