1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. luonto

Puutarha pärjää helteellä jos istutusalusta on syvä ja kasvit valittu oikein

Ruukkukasveihin istutettu kotipuutarha takaa leppoisan kesän, sillä kastelu on avomaata paljon helpompaa, joskin tiheämpää. Helteillä kotipuutarha on kovilla, silloin näkyy se onko perusta mietitty oikein. Hyvä suunnittelu ja oikea kasvien valinta auttavat. Esimerkiksi lamohietakirsikka, katajat, maksaruohot ja monet rikot sietävät kuumuutta. Helteillä voi iloita siitäkin, etteivät kotilot ja etanat lisäänny entiseen malliin.

luonto
Arja Pehkonen nyppii ruukusta kuivia lehtiä pois
Miki Wallenius / Yle

Hortonomi Arja Pehkosen puutarha on aurinkoisella etelärinteellä Hämeenlinnassa. Suorastaan paahteisella, jos tästä kesästä puhutaan. Puutarhaa perustettaessa hänen perheessään päätettiin, että kastelua ei tarvita muille kuin ruukuille. Toimintasuunnitelma on pitänyt kutinsa heinäkuunkin helteillä.

– Ruukkukasveja täytyy kesähelteillä tietenkin kastella, mutta muita istutuksia en ole kastellut. Asiaa auttaa, jos kasveille käyttää kosteutta sitovaa kunnollista multaa ja tekee istutusalustasta tarpeeksi syvän. Kasvit pitää myös osata valita oikein, ja jos paikka on oikein paahteinen, voi harkita vaikka pienen puun tuomaa varjoa kasveille, opastaa Etelä-Hämeen Marttoja luotsaava Arja Pehkonen.

Ruukun valinnalla on merkitystä

Ruukkuistutukset tarjoavat rajoitetun kasvualustan, ja tällöin kasvi saa vedestä suuremman hyödyn.

– En enää juurikaan laita kasveja muualle kuin ruukkuihin, sillä haluan helpottaa kesäkastelua ja hoitoa. Toisaalta ruukku kuivuu nopeammin, mutta ruukun valinnallakin on merkitystä. Huokoinen saviruukku hengittää, mutta lasitettu tai muoviruukku pitää paremmin kosteutta.

– Tumma väri kuivuu nopeammin ja juuristo lämpiää, kun taas vaaleampi ruukku kuivuu hitaammin. Ohut ruukku kuivuu nopeasti, kun taas paksu ruukku pitää kosteutta paremmin, vinkkaa Arja Pehkonen.

Varaudu helteisiin jatkossakin

Pehkonen uskoo rajujen sääilmiöiden ja pitkien helteiden yleistyvän tulevaisuudessa. Pihojen suunnitteluun kannattaa tässä mielessä kiinnittää huomiota.

– Tärkeintä on kasvien oikea sijoittelu ja kasvivalinnat. Kannattaa suunnitella myös se, kuinka vedet ohjautuvat suoraan kasvualustoihin luonnollisena kasteluna. Rajut sateet lisäävät pinnoitettujen materiaalien tuottamaa vettä, joten hulevesistä täytyy huolehtia oikein.

Arja Pehkonen kertoo, että hellettä kestäviksi lajeiksi sopii esimerkiksi lamohietakirsikka, katajat, maksaruohot ja monet rikot. Kosteutta sietävät parhaiten muun muassa kurjenmiekat ja rantakukat.

Helle on ankaraa monille kasveille, mutta kuumuudessa kärvistelevä ihminen voi ammentaa iloa vaikka tästä tiedosta:

– Kotilot ja etanat eivät lisäänny helteillä entiseen tahtiin, iloitsee hortonomi Arja Pehkonen.

Lue seuraavaksi