Raanujärven ekotaloa rakennetaan vanhan ajan taitoja kunnioittaen

Ylitornion Raanujärven kylään on nousemassa talo, jonka rakenteet ovat kierrätystavaraa ja rakennustavassa kunnioitetaan entisajan talonrakennustaitoja. Tontille on siirretty vanhan tervolalaisen kyläkoulun hirsikehikko, johon nyt tehdään vesikattoa. Talosta tehdään myös vesi- ja energiaomavarainen.

Kotimaa
Antti-Jussi Yliharjun rakennusprojekti yllättää erilaisuudellaan.

Talon tekijälle, Antti-Jussi Yliharjulle on sydämenasia tehdä asiat oikein eikä nopeimman kautta.

– Olen ensimmäistä kertaa itse rakentamassa, joten kaikki on minulle uutta. On tässä tehty töitä, mutta olen oppinut paljon uutta. Eipä tarvitse muuta liikuntaa harrastaa.

Pihalla on kasassa vanhoja kattotiiliä. Ovet ja ikkunat ovat tulleet hirsikehikon mukana ja ne odottavat rapsutusta ja maalia. Jonkin verran lautatavaraa on täytynyt ostaa uutena, muuten kierrätysidea on toteutunut hyvin.

Vanhoista työtavoista on ollut vaikea saada tietoa. Esimerkiksi tuohilevyjen käyttö vesieristeenä hirsikehikon ja perustuskivien välillä on vanha hyväksi havaittu tapa, mutta kirjoitettua tietoa oli yllättävän vähän.

– Olen lukenut, että tuohi on erinomainen eriste. Itse kävin metsästä kiskomassa kaikki tuohet ja laitoin paikalleen vaikka tietoa siitä, miten ne asennetaan en löytäntytkään. Katsotaan kuinka käy.

Hirsitalossa on alun perin ollut lohenpyrstöliitokset ja niin nytkin.

– Välillä piti kyllä miettiä miten kaikki hirret ujutetaan paikoilleen mutta sekin onnistui, sanoo Antti-Jussi Yliharju.

Talosta tulee esimerkkikohde

Yliharjun mukaan ratkaisuja on jouduttu tekemään sitä mukaa kun työ edistyy. Koska tämäntyyppiselle rakentamiselle ei löydy edeltäjää, Lapin ammattikorkeakoulu seuraa työtä ja poimii onnistumiset tai mahdolliset epäonnistumiset.

– Olen mielelläni pioneeri vanhojen työtapojen uudelleen käyttöönottamisessa. Jos joku muu hyötyy kokemuksistani niin hyvä vaan. Onhan tämä riskihommaa minullekin, en tiedä onnistuuko tämä projekti, mutta minusta on tärkeää, että meillä on mahdollisimman monenlaisia tapoja rakentaa.

Sana kestävä nousee usein Yliharjun puheissa esiin.

– Haluan tehdä talon joka kestää isältä pojalle ja pojanpojillekin. Onhan tämä hirsi jo kestänyt sata vuotta.

Seuraavaksi jännitetään miten onnistuu energiaomavaraisuus. Tontille nousee ensi vuonna oma sähkövoimala, jonka energialähteeksi suunnitellaan tuulivoimaa. Vesi saadaan omasta kaivosta.