Näkökulma: Nuori tietää kuolevansa, muttei murehdi sitä etukäteen

Nahkan palaminen tai huono työtilanne eivät huoleta toimittaja Meeri Niinistöä, jonka mielestä nuoren ihmisen on turha murehtia liikaa etukäteen.

Näkökulmat
Meeri Niinistö kolumnikuva
Erno Laisi / Yle

Kärvennän nahkaani auringossa, vaikka minua varoitellaan. Ihosyöpä ja vanhentunut iho – mutta haluaisin kuitenkin nyt näyttää hyvältä, huikkaan nurmelta.

Koulussani pelotellaan alati huonosta työtilanteesta – mutta minulla on kolme vuotta aikaa ennen tällaisia murheita, maailma kyllä korjaantuu sillä aikaa. Ja jos se kuitenkin jatkaa kiukutteluaan, voin aina opiskella lisää.

Nuoret eivät sitoudu sillä tavalla työhönsä. Aina voi vaihtaa ammattia ja työpaikkaa, sanoi Sairaanhoitajaliiton puheenjohtaja, kun keskustelin hänen kanssaan keväällä aivan muista asioista.

Nuorisolaiskielellä sitä sanotaan täysiä elämiseksi. Aikuisen suussa tämä täysiä-ajattelu saa väkisinkin negatiivisen vivahteen. Se tarkoittaa sitä, että nuoriso rällästää eikä ajattele tekojensa seurauksia. Meistä kasvaa luusereita.

Air bagit, extreme-lajit ja shampanjasekoittimet ovat saaneet meidät ajattelemaan, että kaikki on mahdollista.

Asenne ei kuitenkaan ole hällä väliä. Me vain tiedostamme sen, että tässä maassa ja maailmassa asiat hoituvat kyllä. Air bagit, extreme-lajit ja shampanjasekoittimet ovat saaneet meidät ajattelemaan, että kaikki on mahdollista.

Huominen on huomenna, toitottavat teini-idolit. Itsehän olen päässyt noin kapeasta ajattelusta yli ja ajattelen – jopa stressaan – huomisia haasteita. Sen sijaan vuoden päästä on 365 huomisen jälkeen. Olkoot minun puolestani.

Hällä väliä – tai täysiä päin – ei kuitenkaan tarkoita sitä, että nuoriso olisi intohimotonta. Päinvastoin, me haluamme kauheasti kaikkea ja koko ajan. Kaikkea turhaa tottakai, mutta myös elää elämää omilla ehdoillamme. Usein se johtaa tuloksiin.

Emme me suinkaan kuolemattomia ole.

Mahdollisuuksia on rajaton määrä, ja siksipä onkin taito osata korjata parhaat jyvät parhoista akanoista.

Emme me suinkaan kuolemattomia ole. Maailma on paljon muutakin kuin mansikansiivuttajia, tässä on paljon purtavaa.

Turha sitä kaikkea on tänään miettiä. Päivät itsessäänkin ovat silkkaa selviytymistä.