1. yle.fi
  2. Uutiset

Onko hukkakaura jäänyt kitkemättä? Nyt alkaa olla jo kiire

Tehokkaasti leviävä rikkakasvi on Kymenlaaksossa muuta maata yleisempää. Yksi hukkakaura voi tuottaa kymmeniä itäviä siemeniä.

peltoviljely
Hukkakaura viljapellossa
Juha Korhonen / Yle

Varsinkin viljapelloilla esiintyvä hukkakaura on Kymenlaaksossa suurempi ongelma kuin muualla maassa. Maakunnan peltoalasta neljäsosa on rikkakasvin saastuttamaa, kun muualla Suomessa luku on noin 16 prosenttia.

Hukkakauran pinta-ala lisääntyy Kymenlaaksossa noin tuhannella hehtaarilla vuodessa.

Kasvintuotannon asiantuntija Mikko Kemppi ProAgria Etelä-Suomesta arvioi, että selityksenä voi olla viljakasvien suuri osuus viljelysalasta Kymenlaaksossa.

– Muualla Suomessa on enemmän nurmikasveja, joiden viljelyssä hukkakauran hallinta on helpompaa.

Yksi hukkakaura voi tuottaa monta kymmentä itävää siementä. Laji on yleensä helppo havaita, sillä voimakkaimmat yksilöt kasvavat muita lajeja korkeammaksi. Toisaalta yhden korkean hukkakauran vieressä on usein muutama lyhyempikin.

Laki velvoittaa viljelijöitä poistamaan hukkakauraesiintymät pelloiltaan. Mikko Kemppi sanoo, että ensimmäisinä vuosina hukkakaurat on vielä helppoa kitkeä käsin. Jos esiintymä pääsee leviämään pahasti, on usein turvauduttava torjunta-aineisiin.

– Jos peltokierrosta ei ole vielä tehty, niin nyt olisi korkea aika ennen kuin kasvit varistavat siemenensä.Tämä viikko alkaa olla viimeisiä hetkiä hukkakaurojen kitkemiseen, Kemppi sanoo.

Lue seuraavaksi