Mäntyharjun ahvenprofessorin ennuste: "Elokuussa sateet ovat ukkosten varassa"

Heinäkuun helteiden jälkeen moni kaipaa jo sateita, mutta ahvenen selkäevästä säätä ennustavan Matti Paasosen mukaan niitä ei ole tulossa.

ilmiöt
Mäntyharjun ahvenprofessori Matti Paasonen.
Mäntyharjun ahvenprofessori Matti Paasonen.Yle

Mäntyharjulainen Matti Paasonen on jo vuosien ajan ennustanut säätä kutuahvenen selkäevästä. Hänen tänä kesänä pyytämänsä kutuahven lupaa elokuulle tasaista 24 asteen lämpöä.

- Elokuun 8. päivän kohdalla on jokin häiriö, mutta ukonilma sen kai aiheuttaa. Muuten mennään kesäisessä säässä elokuun lopulle saakka, Paasonen povaa.

Helteiden jatkuessa viikko toisensa jälkeen moni on jo ehtinyt kysymään Paasoselta, että milloin sateita oikein saadaan. Ahvenprofessoriksikin kutsutun miehen tuomio on kuitenkin jyrkkä.

- Sateet ovat täysin ukkosten varassa, ja niitä ahvenen harja ei näytä.

Selkäevässä näkyvät sateenkaaren värit

Heinäkuullekin Paasonen lupasi 24 asteen lämpötiloja, mutta ei hellettä. Jälkikäteen hän on tutkinut kuvia ja yrittänyt selvittää, jäikö jokin helteestä kertova merkki huomaamatta.

- Mutta ei siinä ole mitään, mikä sen oikein selittäisi.

Elokuun kohdalla ahvenen selkäevässä on kolme väriä ja kaksi kuviota.

- Perusväri on harmaa ja sitten siinä on sateenkaaren sinistä ja valkeeta, Paasonen kuvailee.

Värien lisäksi Paasonen tarkastelee evän kuvioita ja niiden etäisyyksiä toisistaan. Palmunlehväkuviot kertovat tuulista.

- Jos lehvät on suoraan oikealle tai vasemmalle niin silloin voi sanoa, että on tuulista keliä.

Myös sisko kirjaa ahkerasti säätietoja

Kesäkuun ennustetta varten Paasonen käytti vielä viimevuotista ahventa. Tämä vaikutti osaltaan siihen, että kesäkuun ennuste meni pahasti pieleen. Lämpötila ei noussut 24 asteeseen, ja juhannuksena järvivesi oli pikemminkin hyistä kuin linnunmaidonlämpöistä.

Kesäkuun ennusteen mentyä poskelleen Paasonen on tyytyväinen, jos koko vuoden ennusteet saavuttavat 70 prosentin osumatarkkuuden. Tulos on mahdollista laskea, koska Paasonen kirjaa tarkasti kunkin päivän sään.

- Sääkirjaan tulee merkittyä, ja siskonihan merkkaa vielä mua tarkemmin. Hänellä on monelta vuodelta merkattu kalenteriin lämpötilat, sateet ja tuulet.

Sisar ei kuitenkaan tutki ahvenia tai sammakoita, joten Paasosen suvussa sääprofeetan viitta säilynee Matin harteilla.

_Muokattu 4.8.2014 klo 12.08: Täydennetty artikkelin alkua, jotta käy selväksi, ettei Paasonen ole koulutettu meteorologi tai tiedemies. _