Itse tehdyllä lautalla seilaa kiireetön nautiskelija

Lapin järville on ilmestynyt lyhyessä ajassa erikokoisia ja erinnäköisiä lauttoja, jotka putputtelevat varsinkin kauniina kesäpäivinä. Lautat ovat persoonallisia ja usein tekijänsä näköisiä. Raanujärvellä lautan kapteenina on tänä kesänä nähty usein laulaja Antti Tuisku.

ilmiöt
Markku Tuisku ja järvilautta.
Antin isä, Markku Tuisku ohjailee itse tekemäänsä lauttaa RaanujärvelläAnni Tolppi / Yle

Lauttojen rakentajilla mielikuvitus lentää. Vesillä näkee luksusvarusteltuja saunalauttoja, mutta paljon myös pieniä, hauskannäköisiä ratkaisuja. Raanujärvellä oman lautan on rakentanut Markku Tuisku. Kirkkaanvärisellä aurinkovarjolla varusteltu lautta on huomattu järvellä, sillä lautalla on liikkunut ahkerasti Markun poika, laulaja Antti Tuisku.

Markku Tuisku naureskelee, että Raanujärvellä taitaa olla meneillään lauttabuumi.

- Näitä saman tyyppisiä lauttoja taitaa olla muutamia tällä järvellä ja lisäksi iso luksuslautta. Alunperin tämä lautta rakennettiin laituriksi, mutta kyllä tänä kesäsä tällä on liikuttu paljon järvellä. Alla on ponttoonit ja päällä ihan tavallista terassilautaa.Tänäänkin kävin perheen lasten kanssa aamulla kalastamassa ja illalla syödään savustettua kalaa. Eilen lautalla pidettiin kahdeksan vuotiaan Hetan synttärijuhlat.

Erikoisuutena varvasohjaus

Markun lautalla tärkeintä on viihtyminen eikä niinkään varustelu. Kaiteet takavat turvallisuuden, sillä mukana on usein suvun lapsia. Penkit, pieni pöytä ja aurinkovarjo riittävät. Moottorissa on viisi hevosvoimaa ja ohjaukseen riittää varpaat.

- Tässä ei ole tarkoituksena hurjastella vaan viettää aikaa. Lapset tykkäävät hypellä lautalta veteen ja sukellella. Toki tässä on aina aikuiset mukana. Ensin ajattelin rakentaa ohjauslaitteen erikseen, mutta kun tuo moottori on tuossa varpaiden ulottuvilla, niin käyhän tämä näinkin.