Kotimajoitus piristää maaseutumatkailua – yrittäjä uskoo kasvunäkymiin

Kymmenkunta talon omistajaa Loviisassa ja Porvoossa avasi tänä kesänä kotinsa ovet turisteille. Väkeä riitti saaristossa, kun tarjolla oli muutakin majoitusta kuin teltta.

Kotimaa
Tiina Reijonen petaa sänkyä vieraille vuokraamassaan huoneessa
Yle

Auringossa paistatteleva merenlahti ja kammari puutalon yläkerrassa. Nämä valttikortit houkuttelivat tänä kesänä turisteja Pellingin saareen Porvooseen. Yösija matkalaisille löytyi puutalosta, joka palveli kuukauden verran pop up -majatalona.

Pitkään hotelli- ja matkailualalla toiminut Tiina Reijonen on valjastanut myös kotinsa majoitustoimintaan. Reijosen koti muuttui Keltainen huvila -majataloksi.

– On hirveän tärkeää, että saataisiin majoituspaikkoja maaseudulle ja pieniin kyliin. Niissä on paljon ihania helmiä. Ihmiset haluavat tutustua saaristoon ja paikkoihin, missä eivät ole käyneet. Se edellyttää kyllä, että olisi majoitusmahdollisuuksia.

On hirveän tärkeää, että saataisiin majoitusta maaseudulle

Tiina Reijonen

Reijosen vieraat tulivat Pellinkiin muun muassa melomaan ja ihastelemaan meristä maisemaa.

Muualta Porvoosta ja Loviisasta löytyi tänä vuonna kymmenkunta väliaikaista majataloa. Pitkään matkailualalla työskennellyt Tiina Reijonen toivoo, että kotimajoitus löisi Suomessa kunnolla läpi.

– Toivoisin, että matkailuorganisaatiossa huomattaisiin tämän tärkeys. Että saadaan Suomeen sitä, mikä on ulkomailla ollut jo vuosikausia ja vuosikymmeniä, että on kotimajoitusta, Reijonen tuumii.

Lisääntynyt tarjonta lämmittää majatalon pitäjää

Väliaikainen kotimajoitus tulee yleensä halvemmaksi kuin yö Bed and breakfast -paikassa. Porvoon ydinkeskustassa toimivan Old Town Bed and Breakfast Ida Marian emäntä Maggie Lilja toivottaa silti pop up -majoituksen tervetulleeksi.

– Jos minulle soitetaan ja kysytään, onko meillä tilaa, ja joudun sanomaan ei oota, soitan hotelleihin tai pyydän asiakkaita soittamaan toisiin paikkoihin. En minäkään kilpaile hotellien kanssa Porvoossa. Kun on näitä pop up -paikkoja, voin pyytää, että kokeilkaa soittaa sinne.

Pitää olla asiakkaiden palveluksessa vuorokauden ympäri.

Maggie Lilja

Liljan mielestä Porvoossa on majapaikkoja nykyään liian vähän. Mikäli joku päättää siirtyä pop up -majoituksen pitäjästä täysipäiväiseksi bed and breakfast -yrittäjäksi, on Maggie Liljalla pari vinkkiä valmiina.

– Se on ympärivuorokautista työtä. Pitää olla aina asiakkaiden palveluksessa vuorokauden ympäri. Mutta ihan mukavaa, Lilja naurahtaa.