1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. mahataudit

Lämsänjärven sairastuneilla todennäköisimmin virusvatsatauti

Oulun Lämsänjärvessä viikonloppuna uineiden lasten vatsatautioireiden taustalla saattaa olla virusperäinen vatsatauti. Vesinäytteiden tulokset tulevat keskiviikkona.

mahataudit
Lintujen ulosteita tutkitaan yhtenä vaihtoehtona Lämsänjärven vatsataudin aiheuttajaksi.
Lintujen ulosteita tutkitaan yhtenä vaihtoehtona Lämsänjärven vatsataudin aiheuttajaksi.Yle / Maija Kopola

Oulun seudun ympäristötoimen kemisti Seija Karjalainen kertoo saaneensa viikonlopun jälkeen ilmoituksen kahdeksan lapsen sairastumisesta oksennustautiin uituaan Lämsänjärvessä. Muista järvistä on tullut epäilyjä sinilevästä, mutta epäilyjä ei ole vielä voitu todistaa oikeiksi.

Vedestä on otettu näytteitä. Normaaleista uimavesinäytteistä ensimmäisessä ei ollut mitään hälyttävää. Toinen tulos tulee keskiviikkona.

Taustalla vatsatautivirus?

Karjalainen epäillee, että vatsataudin taustalla on joku virustauti, joka leviää joko ihmisestä toiseen tai veden välityksellä.

– Viikonloppuna on ollut paljon porukkaa liikkeellä rannalla, Karjalainen lisää.

Hän myöntää, että yksi epäily on vedessä oleva uloste, jota jotkut rannalla kävijät ovat nähneet.

– Virustauti ei näissä meidän testauksissa tule ilmi, Karjalainen muistuttaa.

Ranta on yhä auki

Ammattilaisen näkökulmasta uiminen ei ole pelättävää. Karjalainen muistuttaa, että ihmiset saavat erilaisia virustauteja.

– En pidä uimista mitenkään pelättävänä, mutta jos haluaa olla ihan varma, niin sitten ei voi mennä. Kaikki sairastuneet ovat olleet alle 12-vuotaita, eli kyseessä on todennäköisesti virustauti, joka ei näytä aikuisiin kovin helposti tarttuvan, hän sanoo.

Lue seuraavaksi