1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. politiikka

Soini Venäjä-pakotteista: Suomen ei pidä astua toisten puolesta miinoihin

Ulkoasianvaliokunnan puheenjohtaja Timo Soini (ps.) antaa tunnustusta presidentin ja ulkoministerin toiminnalle Ukrainan kriisin hoidossa. Gazan kriisissä Soini vaatii Yhdysvaltoja vaikuttamaan Israeliin.

Timo Soini. Kuva: Yle

EU:n tuoreimmat Venäjä-pakotteet ovat ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Timo Soinin mielestä hyväksyttävä mutta tehoton keino Ukrainan kriisin rauhoittamiseksi.

– Ei voida toimia niin että mitään ei tehdä, mitään ei tapahdu. Mutta ovatko pakotteet tehokkaita ja tasapuolisia, on eri asia.

Soini hakisi mallia pakotteisiin Atlantin takaa, missä Yhdysvallat on jäädyttänyt venäläispääomia.

– Pankki- ja taloussektorin pakotteet - pääomien jäädytykset - ovat tehokkaita. Yhdysvallat on ollut vetäytymässä Euroopasta, sanovat että hoitakaa omia takapihojanne. Sen takia minimitasolla mennään eteenpäin,  kun EU ei pysty suuremmasta sopimaan.

Suomen ulkopolitiikan johtaminen Ukraina-asiassa saa Soinilta kehut.

– Presidentti ja ulkoministeri ovat toimineet hyvin kriisissä. Venäjä on aina ollut ja tulee olemaan vieressä. Tottakai pitää olla oikeusvaltion ja rauhan asialla, mutta ei pidä olla hyödyllinen idiootti - ja astua toisten puolesta miinoihin.

Vaikka "malesialaiskoneen alasampuminen ja ihmisten murhaaminen" nostivat Ukrainan otsikoihin, Soini pelkää Ukrainan kriisin jäävän pysyväksi ja unohdetuksi "jäätyneeksi konfliktiksi", kuten Syyrian sodalle on tapahtunut.

"Yhdysvaltain on pystyttävä vaikuttamaan Israeliin"

Gazan tilanteesta Soini puhuu tarkkaan sanansa valiten. Hänen mielestään EU:n rooli on toimia osana YK:ta, Israelin maahyökkäyksen ja Hamasin rakettitulen pysäyttämiseksi.

– Yhdysvalloilla on suurimmat pelimerkit, sen pitää pystyä vaikuttamaan Israeliin. Mutta toisaalta, eihän rakettien ampumista rajan yli rauhanomaiseen länsimaiseen demokratiaan tietenkään voi hyväksyä. Ääripäät hyötyvät aina konflikteista, sen takia he niitä ylläpitävät.

Konfliktilla on pitkät juuret. Ulkoasianvaliokunnan puheenjohtaja näkee syyllisen molemmilla puolilla.

– Kun katsoo Israelin historiaa ja toisaalta Hamasin kovimpia puheita, joissa koko Israelin valtion olemassa olo kiistetään, niin eihän se paras mahdollinen lähtökohta ole yhtään millekään. Mutta siirtokunnat ovat myös ongelma.