Suomenlahden ylittänyt uimari: Mieli on kirkas, mutta keho sekaisin

Lohjalainen Tuomas Kaario ui ensimmäisenä Suomenlahden yli ilman märkäpukua. Historiallinen uintimatka vei voimat ja nyt uimarilla on edessään hidas palautuminen.

Kuva: Yle

Kestävyysuimari Tuomas Kaario ui ensimmäisenä Suomenlahden yli ilman märkäpukua. Matka alkoi Virosta sunnuntai-iltana ja päättyi maanantai-iltana. Reilun 60 kilometrin uintimatka kesti yli 26 tuntia.

– Ensimmäisenä mielen valtasi helpotus. Ajattelin, että vihdoin tein sen, Tuomas Kaario kertoo.

Lohjalainen uimari halusi tempauksellaan paitsi voittaa itsensä myös kiinnittää huomiota Itämeren tilaan ja suojeluun. Ennätysmatka koetteli kehoa aivan uudella tavalla.

– Keho on todella sekaisin, jokainen lihas on kipeä ja aallot keinuttavat vielä, mutta mieli on kirkas, Kaario raportoi jälkitunnelmia.

Meriveden lämpötila yllätti

Kaario ui ensimmäisenä suomalaisena Englannin kanaalin yli vuonna 2008. Aikaisemmin tänä vuonna hän yritti uida Cookin salmen yli, mutta joutui keskeyttämään matkan haastavien olosuhteiden takia. Suomenlahden ylitys nousee Kaarion suorituksista korkeimmalle sijalle.

Uintimatkan varrella Kaario koki niin positiivisia kuin negatiivisiakin yllätyksiä. Ongelmia Kaario kohtasi matkan keskivaiheilla ja loppusuoralla. Veden lämpötila tuli puolestaan Kaariolle positiivisena yllätyksenä. 

– En osannut haaveillakaan, että Suomenlahdella veden lämpötila voisi olla 23, jopa 24 astetta. Lämpötilan ansiosta pääsin perille. Jos vesi olisi ollut pari astetta kylmempää, olisin joutunut keskeyttämään matkan, Kaario arvelee.