Koe uusi yle.fi

Kännykkä lisää kiinnostusta historiaan – Pielisen museon mobiilipeli vie entisajan arkeen

Pielisen museossa pääsee tutustumaan entisaikojen arkeen kännykän välityksellä. Vierailija kulkee museon rakennuksesta toiseen kännykkä kädessä samalla, kun virtuaalinen isäntä opettaa elämää menneiltä vuosilta.

Kotimaa
LieksaMyst -peliä käytettään Pielisen museossa
Jyrki Utriainen / Yle

Pielisen museossa Lieksassa törmää asiakkaisiin, jotka kulkevat rakennuksesta toiseen kännykkää näpräten. Kännykän käyttäminen ei kuitenkaan tässä tapauksessa kerro pitkästymisestä museon tarjontaan ja ajan kuluttamisesta nettisurffailuun, vaan päinvastoin.

Pielisen museossa on ollut käytössä jo muutaman vuoden LieksaMyst-mobiilipeli, joka auttaa pelaajia ymmärtämään entisajan ihmisten arkipäivää. Mobiilipelissä on puolenkymmentä tarinaa, jotka liittyvät museon eri rakennuksiin.

– Rakennuksien tarinat ovat eri vuosilta ja vuodenajoilta. Jokaisessa rakennuksessa on oma virtuaali-isäntä. Rakennuksista löytyy esimerkiksi Anna-emäntä 1800-luvun lopulta ja Maria-tyttö 1700-luvulta. Vähän kuvitteellisempiakin isäntiä löytyy eli riihitontunkin pelissä voi tavata, museonjohtaja Liisa Eskelinen kertoo.

Museon kännykkäpeli perustuu kysymyksiin, joihin rakennuksesta etsitään vastauksia. Käyttäjä voi valita kiinnostavan rakennuksen ja sen, että eletäänkö aamupäivää, iltapäivää vai käydäänkö läpi koko päivän arki.

– Yksi peli kestää 10-20 minuuttia, joten jos käy läpi kaikki rakennukset, niin kyllä siinä helposti 1,5 tuntia menee. Tietoa pelissä kertyy paljon. Peli myös antaa palautetta siitä, miten hyvin käyttäjä on pärjännyt kyseisen aikakauden arjessa, Eskelinen sanoo.

Oppia pelaamalla

Peli on herättänyt kiinnostusta etenkin nuorissa käyttäjissä. Museonjohtaja Liisa Eskelinen kertoo, että Lieksan 7.-luokkalaiset käyvät keväisin pelaamassa museon peliä.

– Nuoret ovat kyllä kiinnostuneita. Kännykät ovat yhä enemmän mukana nuorten elämässä, joten peliäkin heidän on helppo käyttää kännykällä.

LieksaMyst-mobiilipeli on kehitetty Itä-Suomen yliopiston tietojenkäsittelytieteen laitoksen tutkijaryhmä Ubique Labin ja Pielisen museon yhteistyöllä. Nykyisin tutkijat ovat perustaneet oman yrityksen Ubiumin, jonka puitteissa pelejä kehitetään. Aiheesta tehty tutkimus antaa viitteitä, että mobiilipeli auttaa myös historian oppimisessa.

– Tutkimuksessa kävi ilmi, että myös he, jotka eivät koulussa olleet erityisen hyviä historiassa, pärjäsivät pelissä hyvin. Kyllä tämä pelin kautta oppiminen varmasti herättää kiinnostusta nuorissa ja auttaa näin ollen oppimista, Eskelinen pohtii.

– Pelin myötä museo on muuttunut oppimisympäristöksi. Pelissä nuoret käsittelevät tietoa toiminnan kautta. Ohjelma tukee nuorten tiedon hankintaa ja ymmärrystä, pelin yksi kehittäjistä Carolina Islas Sedano Ubium-yhtiöstä kertoo.

Carolina Islas Sedano kertoo, että hän on halunnut kehittää teknologiaa, joka auttaa ihmisiä ymmärtämään maailmaa ja lisäämään tietoa ympärillä tapahtuvista asioista. Hänen mukaansa tiedon pitää olla myös hauskaa ja leikittelevää. Näistä lähtökohdista hän on myös lähtenyt kehittämään Pielisen museossa käytettävää peliä.

Museossa peliä käytetään kännykällä. Tutkija ei pidä mitään välinettä kuitenkaan toista parempana.

– Se, miten käytämme välinettä tekee eron. Tämä peli on hyvä väline oppimisessa kokonaisuuden vuoksi. Toimivaan kokonaisuuteen tarvitaan tässä tapauksessa muun muassa puhelin, tarina ja sen hahmot sekä interaktiivisuus ympäristön, tiedon ja käyttäjän kanssa, Carolina Islas Sedano kuvailee.

Tietoa myös ulkomaalaisille

Entisaikojen arkeen pääsee tutustumaan suomen kielen lisäksi myös englanniksi ja saksaksi. Uudenlainen tapa tutustua museoon ja Suomen historiaan on kiinnostanut myös ulkomaalaisia.

– Kyllä kiinnostusta on ollut, esimerkiksi kesäkuun alussa täällä kävi 40 intialaisen ryhmä, jotka testasivat peliä, Liisa Eskelinen kertoo.

Museopeliä voi pelata vain Pielisen museon alueella. Tämän kesän osalta peli on käytössä syyskuun puoliväliin saakka.

– Peli vaatii tosiaan sen, että tulee tänne Lieksaan Pielisen museoon. Lipunmyynnistä saa eurolla lainaksi matkapuhelimen, jolla peliä voi pelata, Eskelinen sanoo.