Politiikan salat paljastuvat Turkissa: Twitter-ilmiö Fuat Avni tietää aivan liikaa

Turkkilainen Twitter-tili @fuatavni hämmästyttää. Yksityishenkilöksi itseään väittävä Fuat Avni muun muassa tiesi hiljattain laajasta pidätysoperaatiosta etukäteen ja twiittaa usein vain pääministerin lähipiirille tarkoitettuja, arkaluonteisia asioita. Turkissa pohditaan, kuka ihme Fuat Avni voi olla ja miksei häntä saada kiinni.

Ulkomaat
Kuvakaappaus @fuatavnin twitter-tilistä.
twitter.com/fuatavni

"Istanbulin poliisin terrorisminvastaisessa yksikössä toteutetaan aamuvarhain operaatio, joka koskee noin 130 ihmistä".

Näin kirjoitti Fuat Avni twitter-tilillään 21. heinäkuuta. Aamunkoitossa se tapahtui: yli sata poliisia otettiin kiinni laajassa operaatiossa ympäri Turkin, myös Istanbulin terrorismin vastaisessa yksikössä. Operaatio liittyy vuodenvaihteessa Turkissa paljastuneeseen korruptioskandaaliin, joka yltää aina hallitukseen ja pääministeri Recep Tayyıp Erdoğaniin saakka.

Päivittäin twiittaavasta Fuat Avnista on tullut ilmiö, jolla on jo lähes miljoona seuraajaa Twitterissä. Hän kommentoi valtakunnan politiikkaa sisäpiiriläisen silmin.

– Fuat Avni on ilmiö, koska hänen jakamansa tieto on sellaista, jota voi olla vain lähellä pääministeriä olevalla henkilöllä. Hän on mysteeri: Miten valtio, jolla on valtava tiedustelukoneisto käytössään, ei saa häntä kiinni? sanoo professori Umut Özkırımlı Lundin yliopiston Lähi-idän tutkimuskeskuksesta.

Özkırımlı on itse aktiivinen Twitterin käyttäjä ja yhteiskunnallinen kommentoija – hänelle kuuluu yksi vain noin 250 Twitter-tilistä, jota Fuat Avni itse seuraa.

"Älä pelkää, tärise"

Fuat Avnin tyyli on omintakeinen. Hän paljastaa hallitukselle kiusallisia asioita ja lohduttaa samalla seuraajiaan vakuuttamalla, että nykyhallinto joutuu vielä vastuuseen. Hänellä on kaksi pääministerille osoitettua tavaramerkkilausetta, joilla hän usein päättää viestinsä: "Kaybedenlersin", eli "Kuulut häviäjiin" ja "Korkma, titre", eli "Älä pelkää, tärise".

Ja pääministerihän tärisee pelosta, jos huhut pitävät paikkaansa. Niiden mukaan syytökset hänen lähipiirissään lentelevät ja pääministeri on etäännyttänyt avustajiaankin epäillessään heitä Fuat Avniksi. Osa avustajista on luovuttanut kännykkänsä, jotta heitä ei epäiltäisi. Mutta nämä ovat vain huhuja, kukaan ei oikeasti tiedä.

Hiljattain Turkin tiedustelupalvelu MİT vei oikeuteen kirjelmän, jossa he esittivät todisteita siitä, että Fuat Avni olisi eräs hallitukselle kriittiseen lehteen kirjoittavista toimittajista. Kukaan ei oikein väitteeseen usko, sitä pidetään ennemminkin lavastusyrityksenä.

Fuat Avnia ei siis ole saatu kiinni, mutta miksi edes hänen tiliään ei ole estetty? Turkissa kun internetiä sensuroidaan paljon vähäpätöisempienkin asioiden takia.
– Joko Fuat Avni on omituinen salaliitto, joka jollain tavalla hyödyttää hallitusta tai sitten hänen annetaan jatkaa, koska toivotaan, että hänet lopulta saadaan kiinni, Özkırımlı selittää suosituimpia teorioita.

Fuat Avni osana islamistien valtakamppailua?

Yleisesti epäillään, että Fuat Avni kuuluu niin kutsuttuihin gülenisteihin eli vaikutusvaltaisen saarnaaja Fethullah Gülenin seuraajiin. Gülen itse asuu Yhdysvalloissa mutta hänen liikkeeseensä kuuluu Turkissa arviolta ainakin miljoona ihmistä, joita on koulutettu myös poliisin ja oikeuslaitoksen palvelukseen.

Gülen ja pääministeri Erdoğan olivat aiemmin liittolaisia. Välien rikkouduttua Gülenin liikkeeseen kuuluvat poliisit ja syyttäjät alkoivat kerätä todisteita aina hallitukseen saakka ulottuvasta korruptiosta. Todisteista syntyi viime joulukuussa julkitullut laaja korruptiojuttu, joka ehti johtaa ministerieroihinkin.

Vastaiskuna korruptiosyytöksille pääministeri Erdoğan on puhdistanut oikeuslaitosta, siirtänyt syrjään tuhansia poliiseja ja kymmeniä syyttäjiä. Hiljattain toteutetun poliisien massapidätyksen, josta Fuat Avnikin etukäteen twiittasi, katsotaan kuuluvan samaan puhdistusoperaatioon.

Turkissa siis islamilaiskonservatiivinen hallinto ja islamistinen Gülen-liike taistelevat vallasta maan oikeuslaitoksen sisällä. Fuat Avnikin voi olla vain väline tässä taistelussa, hän tosin on kieltänyt kuuluvansa Gülenin liikkeeseen.

Pääministeriin kyllästyneiden "Robin Hood"

Fuat Avnin Twitter-tili syntyi Turkissa viime maaliskuussa pidettyjen paikallisvaalien alla. Maassa julkistettiin tuolloin Youtube-videopalvelun kautta äänitteitä, jotka sisälsivät lisää raskauttavia todisteita pääministerin ja lähipiirin korruptiosta.

Fuat Avni tiesi vieläkin enemmän ja syvensi paljastuksia tilillään. Lopulta ennen paikallisvaaleja sekä Youtube että Twitter suljettiin Turkissa kokonaan – Fuat Avnia pidettiin yhtenä syistä Twitterin sulkemiselle.

– Luulen, että tili perustettiin pääministeristä eroon pääsemiseksi, hänen haavoittuvuutensa paljastamiseksi. Osa ihmisistä on niin kyllästynyt pääministeriin, että Fuat Avni on nähty Robin Hoodina, joka haastaa maan vaikutusvaltaisimman henkilön, katsoo Umut Özkırımlı.

Hänen mukaansa Fuat Avni voi kuitenkin olla jo menneen talven lumia, käännekohta olivat jo maaliskuussa järjestetyt paikallisvaalit. Huolimatta kaikista korruptiosyytöksistä ja Fuat Avnin paljastuksista, Erdoğan ja hänen puolueensa AKP veivät tuolloin selvän voiton yli 43 prosentin kannatuksella.

Silti Fuat Avni yhä jatkaa ahkeraa twiittaamistaan miljoonalle seuraajalleen. Viime päivinä tyyli tosin on hieman muuttunut – ehkä Twitter-tilin taustalla on joukko ihmisiä, joista joku muu on nyt ottanut Fuat Avnin kynän käteensä.