Keskustan Vehviläinen pakotteista: Tosi valitettavaa

Yhdysvallat, Kanada ja EU kiristivät jo viime viikolla Venäjä-pakotteitaan. EU:n odotetaan päättävän pakotteiden syventämisestä vielä tänään tiistaina.

politiikka
Keskustan kansanedustaja Anu Vehviläinen
Toni Pitkänen / Yle

Euroopan unioni on laajentamassa Venäjä-pakotteita entisestään. EU:n suurlähettiläiden odotetaan päättävän vielä tänään tiistaina rahamarkkinoihin ja asevientiin kohdistuvista pakotteista. Keskustapuolueen puheenjohtaja Juha Sipilä varoitti jo maaliskuussa pakotekierteestä.

– Jaan Sipilän aiemmin esittämän huolen. Se ei ole niin yksinkertaista, että huiskautetaan vaan pakotteita, ja asiat ratkeavat sillä. Pakotteet ovat vihoviimeinen keino, ja nyt niissä mennään askel askeleelta yhä syvemmälle, varapuheenjohtaja Anu Vehviläinen (kesk.) huomauttaa.

Keskustan puoluejohto ei ole käsitellyt EU:n kiristyneitä Venäjän-pakotteita heinäkuun aikana. Johto ottanee niihin kantaa kuun vaihduttua. Vehviläisen kannanotot ovat henkilökohtaisia.

– Kyllähän nämä pakotteet ovat sitten jo ihan eri luokkaa kuin aiemmat henkilöihin kohdistuvat listat ovat olleet. Tässä mennään jo kaupan rakenteisiin aika kovastikin ja todennäköisesti niillä on laaja vaikutus, varapuheenjohtaja Anu Vehviläinen (kesk.) arvelee.

Elintarvikevienti ja liikennekysymykset huolettavat

Keskustan varapuheenjohtaja Anu Vehviläinen kuitenkin korostaa, että EU on vasta tekemässä päätöksiä uusista Venäjä-pakotteista, joten kokonaisarviota vaikutuksista on vaikea tässä vaiheessa tehdä.

– Itse ajattelen, että tässä on riskinsä. Kun lisätään uusia ja uusia pakotteita, niin toinen osapuolikin alkaa jossakin vaiheessa asettaa vastapakotteita. Se on hankala asia Suomen kannalta.

Yhdysvallat, Kanada ja EU kiristivät jo viime viikolla Venäjä-pakotteitaan. Syynä oli malesialaisen matkustajakoneen alasampuminen Itä-Ukrainassa vajaat kaksi viikkoa sitten. Länsimaat syyttävät Venäjä-mielisiä kapinallisia koneen alasampumisesta ja vaativat Venäjää käyttämään vaikutusvaltaansa kapinallisiin.

– Tämä lentokoneturma on lisännyt tietysti epäluottamusta, mutta siitä huolimatta henkilökohtainen kantani on, että neuvotteluteitse pitää löytyä ratkaisuja. En usko siihen, että uusien pakotteiden vyöryt välttämättä parantavat neuvottelutilannetta, Anu Vehviläinen sanoo.

Vehviläinen on erityisen huolissaan Suomen elintarvikevientiin ja lentoliikenteeseen liittyvistä kysymyksistä. Venäjä voisi esimerkiksi vastapakotteena sulkea ilmatilansa Finnairin Aasian-lennoilta ja pakottaa yhtiön pidentämään lentoreittejään.

– On tosi valitettavaa, että mennään huonomman tien kautta. Tämä kertoo, että neuvotteluissa ei ole päästy eteenpäin, ja epäluottamus vallitsee.