1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. media

Toimittajan Facebook-päivitys suututti lehden tilaajia – katsovat loukkaavan kristittyjä

Pohjalainen ruotsinkielinen paikallislehti on menettänyt tilauksia osan lukijoista suututtua lehden toimittajan Facebook-päivityksestä. Toimittajan katsotaan ehdottaneen sivullaan kristittyjen vainoamista sateenkaarivärisiä vaatteita ripustamalla. Toimittajan mukaan kyse oli ironiasta.

media
Toimittajan kirjoitus omalla Facebook-sivulla suututti osan Österbottens Tidning -lehden tilaajista.
Toimittajan kirjoitus omalla Facebook-sivulla suututti osan Österbottens Tidning -lehden tilaajista.Mikaela Löv-Aldén/ Yle

Toimittajan kirjoitus omalla Facebook-sivullaan on herättänyt vahvoja reaktioita. Hän kirjoitti Jeppis Priden jälkimainingeissa päivityksessään, että "jospa nyt vähän vainottaisiin kristittyjä ja ripustettaisiin sateenkaariväreissä olevia pyyhkeitä pyykkinarulle".

Kymmenkunta ihmistä on irtisanonut lehden tilauksen. Heidän mielestään tekstiä ei voi hyväksyä. Yksi suuttuneista on Boris C. Asplund, jonka mielestä toimittaja ylitti rajan:

– En voi ymmärtää, että ammattietiikalla varustettu ammattilainen voi kirjoittaa sivullaan aikovansa vainota kristittyjä.

Hän olisi halunnut anteeksipyynnön ja keskusteluyhteyden toimittajan kanssa, mutta tämä ei Asplundin mukaan suostunut.

Lehti ja kirjoittaja: Kyseessä oli ironia

Sekä kirjoittaja että päätoimittaja pahoittelevat tapahtunutta. Lehden päätoimittaja Margareta Björklund sanoo, ettei toimittaja halunnut loukata ketään. Toimittaja itse sanoo, että ihmiset eivät ole tunnistaneet ironiaa. Kirjoituksesta suuttunut Asplund pitää ironia-selitystä vain takaporttina. Hän kysyy, missä raja pilailun aiheissa oikein menee.

Lehden omilla saiteilla keskustelu on päätoimittajan mukaan ollut journalistisesti laadukasta ja näkemyksille on annettu tilaa tasapuolisesti. Päätoimittaja Björklund sanoo, että toimituksessa käydään jatkossa keskustelua säännöistä, joilla sosiaalisessa mediassa toimitaan.

– On selvää, että otamme tästä opiksemme, sanoo Margareta Björklund. Hän sanoo lehden kuitenkin tukevan toimittajaansa.

Toimitusjohtaja Jens Lillsunde sanoo, että kirjoitus ei edusta lehden linjaa. Hän toivoo ihmisten ymmärtävän, että kyseessä oli henkilökohtainen puheenvuoro. Lillsunde uskoo hänkin kirjoittajan ironisuuteen, mutta myöntää, ettei ironia aina toimi herkistä aiheista puhuttaessa.

Yle Österbotten

Lue seuraavaksi