1. yle.fi
  2. Uutiset

Uusi eksoottinen perhosheimo ilmaantui Suomeen

Suomen perhoslajisto karttui heinäkuussa jälleen uudella perhoslajilla. Suomelle kokonaan uuden perhosheimon edustajaa on jo ennätetty odotella, sillä lajia on jo ehditty tavata Virosta, Latviasta ja Venäjältä.

Kotimaan uutiset
Eversmannia exornata -perhonen
Arto Tervonen

Virolahdelta hieman ennen heinäkuun puoliväliä perhospyydykseen eksyi eksoottisen näköinen laji Eversmannia exornata. Laji kuuluu Uraniidae-heimoon, jonka edustajat ovat lähes kaikki tropiikin lajeja, osa jopa isoja perhosiksi. Tunnetuin lajeista lienee perhostauluissa turisteillekin myytävä Chrysidia madagascariensis (Urania ripheus).

Uraniidae-heimon lajeja tunnetaan koko maailmasta lähes 700. Niistä viittä tavataan Venäjän itäosissa, mutta Suomestakin nyt löydetty laji on heimon ainoa eurooppalainen laji.

Odotettu tulokas

Suomesta nyt löydetyn Eversmannia exornatan parasta lentoaikaa on kesäkuun loppupuoli, mutta kylmä kesäkuu viivästytti sen lentohuipun heinäkuulle. Sen valkoisissa siivissä on ruskehtavia ja oransseja kuvioita ja takasiivissä on kaksi kannusta.

Lajin ilmaantumista Kaakkois-Suomeen osattiin odottaa, sillä Venäjällä lajin havainnot ovat alkoivat lisääntyä jo ennen vuosituhannen vaihdetta.

Itä-Latviasta laji tavattiin ensi kerran 2000-luvun alkupuolella ja Itä-Virosta reilut viisi vuotta sitten. Muualta Euroopasta lajia ei tunneta. Lajille soveliasta elinympäristöä, pajuja ja mesiangervoa kasvavia kosteita rantaniittyjä löytyy Suomessa runsaasti, joten mahdollista on, että laji vakiintuu ja runsastuu myös Suomessa.

Monet harvinaisuudet ovat runsastuneet

Jo aiemmin monet uudet tai aiemmin harvinaiset lajit ovat runsastuneet 2000-luvulla.

Esimerkiksi lehtovähämittari (Chloroclystis v-ata) oli pitkään Lohjan Karkalinniemen rauhoitettu erikoisuus ja vielä neljä vuotta sitten melkoinen harvinaisuus. Nyt se esiintyy eteläisessä Suomessa laajalti ja runsaana ainakin kahtena sukupolvena.

Lue seuraavaksi