Yhdysvallat lisäsi pakotelistalle venäläisiä pankkeja ja laivanrakennusyhtiön

Uusien talouspakotteiden kohteina ovat valtio-omisteiset venäläispankit VTB, Bank of Moscow ja Russian Agricultural Bank sekä laivanrakennusyhtiö OSK.

talous
Ruplia.
Yle

Yhdysvallat kiristää talouspakotteitaan Venäjää kohtaan Ukrainan kriisin johdosta.

Pakotelistalle lisättiin tiistaina pankkikonsernit VTB, Bank of Moscow ja Russian Agricultural Bank sekä laivanrakennusyhtiö OSK. Yhdysvaltain presidentti Barack Obama ilmoitti uusista pakotteista Valkoisen talon pihalla antamassaan lausunnossa myöhään tiistaina.

Venäläispankkeihin kohdistuvat pakotteet estävät Yhdysvaltain kansalaisia tekemästä transaktioita kyseisten pankkien kanssa tai tarjoamasta niille yli 90 päivän kestoisia lainoja.

Valtio-omisteiset VTB, Bank of Moscow ja Russian Agricultural Bank kuuluvat Venäjän suurimpiin pankkeihin. Yhdysvaltain talouspakotteiden piirissä ovat nyt kaikki merkittävät valtio-omisteiset venäläispankit lukuun ottamatta Venäjän suurinta pankkia Sberbankia.

Venäjän valtion kokonaan omistama laivanrakennusyhtiö OSK valmistaa aluksia sekä siviili- että sotilaskäyttöön. Uusien pakotteiden myötä OSK:n varat Yhdysvalloissa jäädytetään ja kaikki yhdysvaltalaiset pankkitransaktiot yhtiön kanssa kielletään.

OSK omistaa puolet helsinkiläisestä Arctech Helsinki Shipyard -telakasta. Toisen puolikkaan omistaa STX Finland Oy.

"Venäjän heikosta taloudesta entistä heikompi"

Obama kiisti, että länsimaat olisivat ajautumassa uuteen kylmään sotaan, mutta sanoi, että Yhdysvaltain ja Euroopan kärsivällisyys Venäjän presidentin Vladimir Putinin hallintoa kohtaan alkaa olla loppumassa.

– Mikäli Venäjä jatkaa nykyisellä tiellä, Venäjän maksama hinta kasvaa, Obama sanoi.

Obaman mukaan uudet pakotteet kohdistuvat Venäjän talouden avainsektoreihin, eli energia- ja rahoitusaloihin sekä aseteollisuuteen.

– Venäjän toimet Ukrainassa ja pakotteet, joita olemme jo asettaneet, ovat tehneet Venäjän heikosta taloudesta entistä heikomman, Obama sanoi.

Yhdysvallat tiukensi Venäjän-vastaisia pakotteita viimeksi noin kaksi viikkoa sitten. Silloin pakotteita kohdistettiin muun muassa öljy-yhtiö Rosneftiin ja Venäjän kolmanneksi suurimpaan pankkiin Gazprombankiin.

Kanadan pääministeri Stephen Harper kertoi tiistaina, että myös Kanada aikoo lisätä Venäjän-vastaisia talouspakotteitaan. Tarkempia tietoja Kanadan uusista pakotteista odotetaan kerrottavan lähipäivinä.

Lähteet: AFP, AP, Reuters