YK vahvistaa Israelin pommittaneen palestiinalaispakolaisten suojapaikkaa

Sairaalalähteiden mukaan varhain tänään tehdyissä iskuissa on kuollut yhteensä kymmeniä palestiinalaisia. YK on kertonut löytäneensä kouluista rakettikätköjä.

Ulkomaat
Palestiinalaismies kantoi Israelin joukkojen pommituksessa loukkaantunutta tytärtään Kamal Edwanin sairaalassa 30. heinäkuuta.
Palestiinalaismies kantoi Israelin joukkojen pommituksessa loukkaantunutta tytärtään Kamal Edwanin sairaalassa 30. heinäkuuta.Mohammed Abed / AFP / Lehtikuva

Gazan kaistalla ainakin 13 ihmistä on kuollut Israelin pommitettua koulua, johon YK oli majoittanut iskuja paenneita ihmisiä. Uutistoimisto Reutersin mukaan varhain tänään keskiviikkona tehdyissä pommituksissa on kuollut kaikkiaan yli 40 palestiinalaista.

Pommitukset osuivat Pohjois-Gazan Jabaliassa sijaitsevaan pakolaisleiriin, YK vahvistaa. YK-lähteen mukaan kuolleita on siellä ainakin 13. Sadat palestiinalaiset olivat hakeneet suojaa rakennuksesta.

Gazaa hallitsevan Hamas-järjestön ja Israelin tuorein konflikti on jatkunut yli kolme viikkoa. Viranomaisten mukaan yli 1 200 palestiinalaista on kuollut iskuissa. Samaan aikaan surmansa on saanut kolme israelilaista siviiliä ja 53 sotilasta.

Israel haluaa tuhota salakuljetuskäytävät, joiden kautta EU:n ja Yhdysvaltain terroristijärjestöksi luokittelema Hamas on saanut aseistusta. Tarkoitus on tuhota myös rakettien laukaisupaikat. Israel on syyttänyt Hamasin käyttävän siviilejä ihmiskilpinä. Konfliktin kärjistyttyä vuonna 2008–2009 kansainväliset ihmisoikeusjärjestöt tutkivat asiaa, mutta eivät löytäneet todisteita siitä, että Hamas olisi käyttänyt ihmiskilpiä.

Tämän kriisin aikana YK on löytänyt kouluista rakettikätköjä kahdesti. Kyseisissä kouluissa ei ollut ihmisiä, mutta niiden lähistöllä sijaitsi kouluja, joihin oli majoitettu pakolaisia. YK ei ole nimennyt syyllistä, mutta on tuominnut siviilien vaarantamisen.

Gazalaiset eivät pääse pois Gazan kaistalta, jossa asuu jopa 1,8 miljoonaa ihmistä. Muun muassa avustusjärjestöt varoittavat valtavasta humanitaarisesta kriisistä, sillä alueella on pulaa esimerkiksi vedestä ja sähköstä. Yli 200 000 gazalaista on jättänyt kotinsa.

Tiistaina julkaistun Tel Avivin yliopiston kyselyn mukaan 95 prosenttia israelilaisista pitää iskuja Gazaan oikeutettuina. Neljä prosenttia vastaajista on sitä mieltä, että Israel on käyttänyt liikaa voimaa.

_Uutista muokattu torstaina 31.7. klo 8.20: Rakettikätköjä on löydetty kahdesta koulusta, joissa ei ollut ihmisiä. Jutusta saattoi alun perin ymmärtää, että niissä olisi ollut pakolaisia. Lisäksi muun muassa ihmisoikeusjärjestöt Amnesty International ja Human Rights Watch sekä YK ovat tutkineet mahdollista ihmiskilpien käyttöä. Ne eivät löytäneet todisteita siitä, että Hamas olisi käyttänyt ihmiskilpiä konfliktissa 2008–2009. _

Lähteet: AFP, Reuters