Kuminan puinti käynnistynyt pelloilla

Pohjanmaalla kuminaa viljellään noin parillatuhannella hehtaarilla, etenkin Suupohjan seudulla. Puimurit ovat jo liikkeellä kuminapelloilla.

kumina (laji)
Puimuri kuminapellolla.
Puimuri kuminapellolla.YLE / Samuli Holopainen

Kuminan sadonkorjuu on alkanut pohjalaisilla pelloilla. ProAgria Etelä-Pohjanmaan alueella kuminaa viljellään noin parillatuhannella hehtaarilla. Koko maassa kuminan viljelyala on 20 000 hehtaaria. Määrä on palvelupäällikkö Henri Honkalan mukaan laskenut huippuvuosista, mutta kuminasadot ovat aikaisempaa tuottoisampia.

– Kumina oli aikaisemmin helpon viljelykasvin maineessa, mutta sitä se ei kyllä ole. Etenkin perustamisvuosi on vaativa. Rikkakasvien torjunta täytyy osata tehdä oikein, Henri Honkala selvittää.

Kuminanviljely on käynyt ammattimaisemaksi. Kuminaa viljellään etenkin Suupohjassa. Närpiössä toimii myös kuminapakkaamoyritys.

Suomessa viljelty kumina on kysyttyä maailmalla. Yöttömän yön vuoksi Suomessa viljellyn kuminan siemenissä on enemmän aromaattisia öljyjä kuin Keski-Euroopassa viljellyssä kuminassa. Kuminaa ostaa mauste- ja kosmetiikkateollisuus.

Kuminanviljely on Suomessa sopimusviljelyä. Kumina on kaksivuotinen kasvi.