Viimeinen elossa ollut Enola Gayn miehistön jäsen on kuollut

Pommikoneesta pudotettiin atomipommi Hiroshimaan elokuussa 1945. Koneen lentosuunnistaja Theodore Van Kirk oli kuollessaan 93-vuotias.

Valokuvassa on Enola Gay -koneen miehistö Theodore Van Kirk (vas.), Paul Tibbets ja Thomas Ferebee 6. elokuuta 1945 Hiroshiman-atomipommin pudottamisen jälkeen. Kuva: Us Air Force / AFP / Lehtikuva

Viimeinen elossa ollut pommikone Enola Gayn miehistön jäsen on kuollut. Lentosuunnistaja Theodore Van Kirk kuoli 93-vuotiaana Georgiassa Yhdysvalloissa maanantaina.

Hän oli 24-vuotias, kun hänestä tuli Enola Gay -pommikoneen lentosuunnistaja. Koneen miehistöön kuului yhteensä 12 miestä. Enola Gaysta pudotettiin atomipommi Japanin Hiroshimaan 6. elokuuta 1945. Pommi tappoi 350 000 asukkaan kaupungissa ainakin 140 000 ihmistä. Kolme päivää myöhemmin Yhdysvallat pudotti atomipommin Nagasakiin. Siellä kuolleita oli arvioilta 80 000. Japani antautui 15. elokuuta.

Arkistokuva ydinpommin räjähdyksestä Japanin Nagasakissa 9. elokuuta 1945. Kuva: Nagasaki Atomic Bomb Museum / EPA

Van Kirk kuvaili, ettei hän katunut tehtyä. Aikoinaan hän puolusti atomipommien pudottamisen Japaniin helpottaneen toisen maailmansodan lopettamista ja säästäneen ihmishenkiä: Hän perusteli, että ihmisiä olisi kuollut enemmän, jos liittoutuneet olisivat tehneet maihinnousun Japaniin.

– Tiedän, että häntä pidettiin sotasankarina, mutta me tunsimme hänet mahtavana isänä, kommentoi Van Kirkin poika Tom Van Kirk uutistoimisto AP:lle.

Sodan jälkeen Theodore Van Kirk opiskeli insinööriksi ja teki uran kemianteollisuusyritys DuPontissa.

Theodore Van Kirk haudataan kotikaupunkiinsa Pennsylvanian Northumberlandiin.