Vieraslajitilanne pahenee Lounais-Suomessa

Jättipalsami, kurtturuusu ja jättiputki valtaavat alaa kotimaiselta kasvillisuudelta. Osissa Lounais-Suomea taistelu jättipalsamin kanssa on hävitty.

luonto
Jättipalsami.
Jättipalsami näyttää kauniilta, mutta tukahduttaa kaiken muun kasvillisuuden altaan.Jari Flinck / Yle

Lounais-Suomen vieraslajitilanne on käynyt erittäin huonoksi. Eniten ongelmia aiheuttaa jättipalsami. Myös jättiputki on vallannut uusia alueita lounaassa. Kurtturuusu puolestaan haittaa Saaristomeren kansallispuistossa. Sitä kuitenkin torjutaan ahkerasti.

Kurtturuusu.
Kurtturuusu on haitallinen vieraslaji.Pasi Takkunen / Yle

Jättipalsamia tavataan laajoina peltoina mm. Kaarinassa Hepojoen ja Satakunnan puolella Kokemäenjoen varella. Myös Paraisilla ja Turussa jättipalsamia on runsaasti mm. teiden varsilla.

Paikoin jättipalsamia on niin runsaasti, että sen poistaminen on jo mahdotonta, kertoo ylitarkastaja Leena Lehtomaa Varsinais-Suomen Ely-keskuksesta.

– Jättipalsamin osalta täytyy monin paikoin nostaa kädet pystyyn. Ei oikeastaan ole enää sellaista paikkaa, missä sitä ei olisi. Menet minne vain, näet sitä.

Jättipalsamin osalta täytyy monin paikoin nostaa kädet pystyyn. Ei oikeastaan ole enää sellaista paikkaa, missä sitä ei olisi.

Varsinais-Suomen Ely-keskuksen ylitarkastaja Leena Lehtomaa

Vieraslajeja torjutaan pääasiassa vapaaehtoisvoimin, mutta myös osa kunnista kitkee kasvustoja. Turun kaupunki kitkee vuosittain Ely-keskuksen tuella mm. jättipalsamia. Vieraslajien perässä on kuitenkin vaikea pysyä. Tällä hetkellä Varsinais-Suomen Ely-keskuksella ei ole käynnissä ainuttakaan vieraslajiprojektia.

Lehtomaan mukaan ihmiset eivät ymmärrä sitä, että viranomaiset eivät myöskään voi mennä kitkemään kasveja aivan mistä hyvänsä ilman maanomistajan lupaa.

– Minulle soitti yksi ihminen, joka kertoi, että naapurin tontilla on jättiputkea. Sen kukinot pitäisi korjata nyt, ettei se leviä, mutta naapuri suuttuu, jos hänelle mainitsee asiasta eikä suostu tekemään mitään. Ihmisten pitäisi olla omatoimisempia näissä asioissa. Jo luonnonsuojelulaki kieltää vieraslajin levittämisen luontoon.

Tyvestä katkaistu jättiputki on miehen käsivarren paksuinen.
Leikattu jättiputki.YLE / Päivi Leppänen

Jättiputkea kitkemään lähtiessä kannattaa suojata iho hyvin, siilä kasvin sisältämässä nesteessä on myrkyllisiä kemikaaleja, jotka yhdessä auringonvalon kanssa aiheuttavat palovammoja. Muiden vieraslajien kitkeminen ei vaadi erityistä suojavarustusta.

Ohjeita ja tietoa vieraslajeista löytyy osoitteesta www.vieraslajit.fi. (siirryt toiseen palveluun) Osoitteeseen voi myös ilmoittaa omista vieraslajihavainnoistaan.