Kaksi mallia Lähi-idän kriisin ratkaisuun – "Ongelma on se, että jaetaan yksiötä"

Aamu-tv:n sohvalla etsittiin keskiviikkona ratkaisuja Lähi-idän kriisiin. Professori Hannu Juusola tarjosi Pohjois-Irlannin mallia ja Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Mika Aaltola Suomen ja Ruotsin mallia.

Ulkomaat
Ohjelmajohtaja Mika Aaltola Ulkopoliittisesta instituutiosta ja professori Hannu Juusole Helsingin yliopistosta.
Ohjelmajohtaja Mika Aaltola Ulkopoliittisesta instituutiosta ja professori Hannu Juusole Helsingin yliopistosta pohtivat Lähi-idän tulevaisuutta aamu-tv:ssä.

Keskiviikon Aamu-tv:ssa Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Mika Aaltola ja Helsingin yliopiston professori Hannu Juusola tarjosivat ratkaisuehdotuksensa Lähi-Idän kriisiin.

Molempien asiantuntijoiden mukaan helppoja ratkaisuja ei ole, ja rauhan saavuttamisen kannalta on olennaista, että kriisin osapuolet pakotettaisiin entistä enemmän yhteistyöhön kansainvälisen yhteisön voimin.

Juusola ehdotti Pohjois-Irlannin mallia

Hannu Juusolan mukaan ei riitä, että ratkaistaan vain Gazan tilanne, vaan rauha alueella edellyttäisi kestävää ratkaisua koko palestiinalaiskysymykseen.

Juusolan mukaan kriisi ei ratkea ilman voimakasta kansainvälistä painostusta, eivätkä osapuolet pääse ratkaisuun ilman ulkopuolisia. Juusola sanoi, että syynä on ennen kaikkea se, että osapuolet eivät ole tasa-arvoisia neuvottelukumppaneja. Neuvottelujen ongelma on, että vahvemman Israelin ei tarvitse tehdä myönnytyksiä.

Juusolan mukaan on hyvin tärkeää, että rauha sidottaisiin siihen, että Israel saa normaalit suhteen kaikkien alueen valtioiden kanssa. Tämä toimisi porkkanana Israelille.

Juusola ehdotti, että kriisin ratkaisussa otettaisiin esimerkkiä Pohjois-Irlannin kriisin lopettamisesta. Ratkaisumallissa pyrittäisiin yhteen valtiorakenteeseen, jonka sisällä tarjottaisiin Israelille ja palestiinalaisille itsehallinto.

– Yksi valtio, jolla on tasan jaettu parlamentti ja muut keskeiset virat, esitteli Juusola malliaan.

Mallin etuna Juusola näki sen, ettei siirtokuntia tarvitsisi yrittää siirtää ja että molemmat osapuolet voisivat säilyttää omat järjestelmänsä ja identiteettinsä yhteisen järjestelmän puitteissa.

Alue muodostaa maantieteellis-taloudellisen kokonaisuuden, jota ei voida jakaa, Juusola arvioi.

– Ongelma on se, että jaetaan yksiötä, totesi Juusola.

Aaltola tarjosi Suomen ja Ruotsin mallia

Aaltolan mukaan huonontuneeseen tilanteeseen ei ole nopeaa ratkaisua. Aaltola näkee, että koko alue on kaaoksen vallassa.

– Mennään entistä enemmän ongelmiin, ei tässä mistään rauhanprosesista ole voinut puhua, sanoi Aaltola.

Aaltolan mukaan ideaali alueella olisi yksi monikansallinen valtio, mutta hän näkee sen toteutumisen epätodennäköisenä. Hän ehdottikin kahden valtion mallia eli alueen jakamista Israelin ja palestiinalaisten kesken.

– Jos nyt ideaalisti ajatellaan, niin ratkaisu voisi olla Suomen ja Ruotsin malli, jossa rajojen yli liikutaan vapaasti, luonnosteli Aaltola.

Aaltolan mallissa Israelin pitäisi luovuttaa alueita, Jerusalem jaettaisiin ja alueelle asetettaisiin rauhanturvaajia. Maansa menettäneille Israelilaisille ja palestiinalaisille kompensoitaisiin menetetty omaisuus.

Kriisin osapuolia tulisi Aaltolan mukaan motivoida sekä painostaa rauhaan. Yhdysvallat on tässä Aaltolan mukaan avainasemassa.

– Pitää muistaa, että Yhdysvallat ei ole puolueeton välitystehtävässä, vaan selkeässä suhteessa Israeliin, Aaltola sanoi.

Myös Euroopan unioni Israelin tärkeänä kauppakumppanina voisi painostaa talouspakottein, sillä ratkaisuun tarvittaisiin kansainvälisen yhteisön yhteistä rintamaa. Hamasia tulisi painostaa Qatarin, Turkin ja Egyptin johdolla.

Israelille tulisi luvata turvatakuut ja palestiinalaisalueiden demilitarisointi. Palestiinalaisille taas tulisi turvata arki esimerkiksi tukemalla heidän teollisuuttaan.

Osana Aaltolan ratkaisua olisi erikoistalousalueiden synnyttäminen, sillä Aaltolan mukaan Israel tarvitsee työntekijöitä ja palestiinalaiset ovat halukkaita käymään Israelissa töissä.