1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. vapaaehtoistyö

Auttikönkäällä ja Korouomassa talkoillaan

Luontopolun rakenteet tarvitsevat uusimista ja polku vahvistamista.

vapaaehtoistyö
Auttiköngäs putoaa noin 20 metriä.
Auttiköngäs putoaa noin 20 metriä.Yle / Tapio Nykänen

Auttikönkään käyntimäärät ovat kasvussa ja luontopolun rakenteet tarvitsevat uusimista. Suomen Rangerit ja Metsähallituksen luontopalvelut järjestävät talkooleirin Suomen hienoimpien kanjonien maisemissa Auttikönkäällä ja Korouomassa 31.7.-3.8. Talkooleirillä juhlitaan myös World Ranger Day:tä eli Maailman Rangeripäivää, jota vietetään Suomessa neljättä kertaa.

Talkootyön kautta vapaaehtoiset oppivat tuntemaan suojelualueiden hyväksi tehtävää työtä ja pääsevät myös kuulemaan suojelualueiden hyväksi tehtävän työn perinteistä iltanuotiolla. Leirille on perinteisesti myös kutsuttu eläkkeelle jääneitä rangereita.

Korouomassa niitetään tulvaniitty

Osa talkoolaisista pääsee tarttumaan viikatteeseen Korouoman Saunavaaran arvokkaalla tulvaniityllä. Korojoen rannassa sijaitsevalta tulvaniityltä on aikoinaan kerätty heinää poroille. Kymmenen vuotta sitten niitty raivattiin ja muutaman vuoden välein se on niitetty.

- Jos näitä tulvanittyjä ei hoideta ne metsittyvät ja niityille tyyppillinen lajisto häviää, sanoo Metsähallituksen suunnittelija Pekka Veteläinen.

Vapaaehtoistyöllä pitkät perinteet

Vapaaehtoistyö on erittäin tärkeää suojelualueiden hoidossa. Vuonna 2013 yli 2 500 henkilöä teki yhteensä 18 henkilötyövuoden verran vapaaehtoistyötä suojelualueiden hoidon, uhanalaisen lajiston tai kestävien riista- ja kalakantojen hyväksi yhdessä Metsähallituksen luontopalvelujen kanssa.

Metsähallituksen luontopalvelujen ja vapaaehtoisten yhteistyöllä on yli 30-vuotiset perinteet. Talkoissa pääsee tekemään tekoja suojelualueiden hyväksi ja samalla myös omaksi iloksi. Talkoiden jälkeen kunnostustyöt luontopolulla jatkuvat koko syksyn ajan.

Lue seuraavaksi