Kananlihaskandaalin ryvettämä McDonald's aloitti Japanissa tofunugettien myynnin

Kiinalainen lihantoimittaja sekoitti tuoretta ja vanhentunutta lihaa. Myös Kiinassa pikaruokajätin tarjonta on nyt rajoitettua.

talous
McDonald's-ravintola Shanghaissa 28. heinäkuuta.
McDonald's-ravintola Shanghaissa 28. heinäkuuta.Johannes Eisele / AFP / Lehtikuva

Japanissa McDonald's-pikaruokaravintolat ovat aloittaneet tofunugettien myynnin samaan aikaan, kun ketju kärsii kananlihaskandaalista. Pikaruokajätti on tuonut suuren osan käyttämästään kanasta Kiinasta. Shanghailainen yritys on suljettu sen sekoitettua tuoretta ja vanhentunutta lihaa.

Tofunugetteihin on otettu mallia perinteisestä japanilaisesta ruuasta, jossa on tofua, kasviksia ja kalaa.

Tiistaina yhtiön Japanin toimintojen johtaja Sarah Casanova esitti televisiossa anteeksipyyntönsä ja arvioi, että tapaus laskee yhtiön tulosta. Keskiviikkona yrityksen tiedottaja kertoi, että tofunugetteja kaavailtiin ravintoloiden tarjontaan jo ennen kananlihaskandaalia.

– Kyse on kesäsesonkitarjouksesta, jonka teemana on japanilaisvaikutteinen ruoka, tiedottaja sanoi uutistoimisto AFP:n mukaan.

Japanin McDonald'sin käyttämästä kanasta liki 40 prosenttia oli peräisin Kiinasta. Myös Kiinassa McDonald'sien valikoimaa on rajoitettu tuoreimman ruokaskandaalin vuoksi. Esimerkiksi Shanghaissa ei nyt ole myynnssä Big Mac -hampurilaisia eikä kananugetteja.

Viime vuosina Kiinassa on tullut ilmi useita rikkomuksia elintarvikealalla. Yksi vakavimmista oli esimerkiksi myrkyllisen melamiinin sekoittaminen maitotuotteisiin.

Lähteet: AFP