Villien ketunpentujen leikki hurmaa – huikea video ja kuvat

Inarilaiseen pihapiiriin ilmestyi lokakuussa kettu. Pian Mustajalaksi nimetty pentu toi mukanaan myös isoveljensä. Nyt kettuja on neljä enemmän, kun Mustajalka sai huhtikuun lopussa pentuja ja toi nekin tutustumaan ihmiselämään.

luonto
Kettu puuta vasten
Kettupoika harjoittelee seisomista puuta vasten.Riistakamera Tuula Ledentsa
Ketunpoika poseeraa
Videokuvaa Angelin kettujen pesältä

Pihallaan kettuja ihaillut Tuula Ledentsa huomasi keväällä Mustajalan pyöristyneen äkisti. Vapun alla Ledentsa huomasi ketun jälleen hoikistuneen rutkasti. Pian riistakamerassa virnuili kolme uutta kettua ja pian neljäskin.

– Tiesimme lähistöllä olevan vanhan ketunpesän hiekkatörmässä ja kävimme katsomassa sitä. Samalla viritimme riistakameran paikalle. Pian näimme kameran kuvissa pieniä ketunpentuja ja totesimme iloisen perhetapahtuman olevan totta. Ihastuneena seurasimme, kun kettuemo hoiti pentujaan, ruokki niitä ja komenteli. Yllätys oli, ettei uroskettua ole näkynyt, Tuula Ledentsa nauraa.

Mustajalka hoiti pentujaan niin ahkerasti, että Tuula Ledentsan mukaan se laihtui itse kovasti. Yksinhuoltajan elämä ei eläinmaailmassakaan ole helppoa.

Nimet vai ei?

Tuula Ledentsa on jo oppinut tuntemaa uudet kettuystävänsä hyvin. Nyt hän pohtii, pitäsikö niille antaa nimetkin.

– Yksi ketuista täyttää täysin ADHD:n tunnusmerkit, se on vilkas ja aina toisten kimpussa. Yksi vetäytyy syrjään ja on eniten emonsa varassa. Sillä on myös samanlaiset mustat jalat kuin emollaan. Yhdellä on täplikkäät jalat. Kyllä niistä nimivinkkejä saa, Tuula Ledentsa kertoo.

Nyt kun emo on vieroittanut pennut, Tuula Ledentsa pyrkii seuraamaan niiden kehittymistä ja tarkkailemaan kuinka kettujen leikit opettavat pennut saalistamaan ja jäämään henkiin.

Mustajalan kohtalo kysymysmerkki

Tällä hetkellä pennut ovat jo omillaan ja Mustajalka omilla teillään. Kettujen varaäiti Tuula Ledentsa Angelista toivoo näkevänsä vielä Mustajalan, tai ainakin kuulevansa, että sillä on kaikki hyvin. Mustajalkaa ei ole näkynyt vähään aikaan riistakameran kuvissa eikä Ledentsojen pihamaalla. Tuula Ledentsa toivookin, ettei tuoni ole korjannut Mustajalkaa.

– Pelkään, että se on voinut jäädä auton alle tai jotain. Poromiesten kanssa olen jutellut ja he eivät näe ketuista haittaa elinkeinolleen, joten en usko poromiesten eliminoineen Mustajalkaa. Ehkä se on mennyt isoveljen perässä erämaahan, Tuula Ledentsa arvelee.

Jääkö sitten Mustajalan jälkikasvu nyt hoitamaan pihaketun virkaa? Se jää nähtäväksi.

Ketut pian televisiossa

Kettujen elämästä kerrotaan pian myös televisiossa. Ketut näyttelevät pääosaa Yle TV 1:n Ulos luontoon -sarjan yhdessä jaksossa. Kuvausryhmä kävi Ledentsojen pihalla kuvaamassa ensin Mustajallkaa maaliskuussa ja sitten koko laumaa kesäkuussa.

Tuula Ledentsa toivoo, että ihmiset seuraisivat kettujen elämää nimenomaan median välityksellä, eikä kansainvaellusta Angeliin kettujen luo syntyisi.

– Toivottavasti ihmiset ymmärtävät, että kyseessä ovat nimenomaan villit ketut, joiden elämä on täällä erämaan rauhassa, Tuula Ledentsa sanoo.

Kettuja pääsee seuraamaanUlos luontoon-ohjelmassa TV1:llä lokakuussa.