1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Disko, bordelli, vastaanottokeskus – Syvälammen motellin tulipalo poltti palan kulttuurihistoriaa

Suomusjärveläisen Syvälammen motellin tuhoutuminen tulipalossa on nostanut muistot pintaan. Motelli oli ensimmäisinä vuosikymmeninään suosittu tanssiravintola, jonka diskoon sai jonottaa tuntikausia, kertoo Syvälammen värikkäimmät vaiheet nähnyt Arto Nieminen.

Jälkivartiointi jatkui yöllä palaneen motelli Syvälammen raunioilla tiistaina aamupäivällä. Kuva: Kalle Mäkelä / Yle

Lahnajärveltä kotoisin olevalle Arto Niemiselle Syvälammen motelli on tuttu jo 70-luvun alkupuolelta. Niihin aikoihin nykyistä rakennusta ei vielä edes ollut, vaan toiminta tapahtui pienemmässä yksikössä Syvälammen rannassa. Silloin paikka oli nimeltään Syvälammen salaisuus.

Arto Nieminen piipahti tiistaina katsomassa, kuinka pahaa jälkeä tulipalo oli Syvälammen motellille tehnyt.

– Nyt täytyy sanoa, että tämä on palannut entiseen muotoonsa. Syvälammen salaisuuden aikana motellia rakennettiin ja rakennus jäi joksikin aikaa siihen vaiheeseen, että siinä oli pelkkä ranka, vain isot elementit pystyssä. Se näytti luurangolta. Ja nyt se näyttää jälleen, kun on palanut kaikki liha ja veri ympäriltä, Nieminen kuvailee.

Ridgekin esiintyi Syvälammella

Syvälammen motelli oli suosittu tanssiravintola 70-luvulta aina 90-luvulle asti. Paikalle saapui satoja ihmisiä, ja sisäänpääsyä joutui joskus jonottamaan useampiakin tunteja.

– Viikolla oli naistentanssit, perjantaina disko ja lauantaina vähän vanhempien ihmisten tanssit. Se oli hyvin viihdyttävä paikka. Myöhemminhän siellä kävi kuuluisuuksia Ridge Forresterista lähtien. Ja kaikki Suomen huiput ovat esiintyneet siellä, motellilla on hieno menneisyys, Nieminen kuvailee.

Syvälammen motelli oli myös suosittu pitoravintola. Moni pari löysi tansseissa toisensa, ja myöhemmin heidän häitään juhlittiin samassa paikassa.

Juppikulttuuri muutti myös Syvälammen

Syvälammen motellin suosio laantui 90-luvulla.

– Tuli juppikulttuuri ja arvot muuttuivat, korpimotellit olivat tulleet matkansa päähän, Nieminen arvelee.

Toiminta Syvälammella muuttui toisenlaiseksi.

– Se oli bordelli ja jäi ikävällä tavalla suomalaisten mieliin, Nieminen sanoo.

Syvälammen entinen motelli toimi puolen vuoden ajan myös SPR:n vastaanottokeskuksena. Kuva vuodelta 2009. Kuva: YLE / Johanna Laine

Syvälammen motellin tiistainen tulipalo vei mukanaan palan suomalaista historiaa.

– Olen itse sen ikäinen, että olen nähnyt motellin kaikki vaiheet. Bordellissa en kyllä käynyt, mutta ympäri piti silloinkin ajaa ja näyttää kavereille, että meillä on täällä tämmöinenkin, Nieminen sanoo.

Muistojakin löytyy runsaasti, joskin suurin osa niistä on Niemisen mukaan painokelvottomia.

– Kerran sain olla henkilökunnan kesäjuhlissa mukana, ja kalastimme siinä Syvälammen salaisuuden rannassa. Se on jäänyt jotenkin mieleen sellaisena herttaisena aspektina. Mutta muutenhan siellä sitten rällättiin.