Yhdysvallat kadottanut satojatuhansia aseita Afganistaniin

Huonosti yhteensopivista tietokannoista löytyy puutteellisia tietoja ja päällekkäisiä merkintöjä. Kadonneiden aseiden pelätään päätyvän islamistien käsiin.

Ulkomaat
Sotilaat väistivät laskeutuvaa helikopteria Spira-vuorilla Afganistanissa marraskuussa 2009.
Yhdysvaltain ja Afganstanin sotilaat väistivät laskeutuvaa helikopteria Spira-vuorilla Afganistanissa marraskuussa 2009.David Furst / AFP / Lehtikuva

Afganistanin kansallisarmeijan aseistaminen ei ole sujunut Yhdysvalloilta ongelmitta. Afganistanin jälleenrakennustoimia valvova virasto SIGAR kertoo tuoreessa raportissaan, että Afganistanin kansallisarmeijalle toimitetuista vajaasta 750 000 aseesta ja varusteesta noin 465 000 kappaletta on kateissa.

Kateissa on pistooleja, kiväärejä, haulikoita, konekiväärejä ja kranaatinheittimiä. SIGAR:in arvio kaikkien Afganistaniin toimitettujen aseiden arvoksi noin 625 miljoonaa dollaria, eli noin 466 miljoonaa euroa.

Taistelukaluston hävikki johtuu siitä, että Yhdysvalloista lähetetyt aseet merkitään eri tietokantaan kuin Afganistaniin saapuvat aseet. Näiden kahden tietokannan välillä ei ole yhteyttä, joten tieto pitää päivittää tietokannasta toiseen manuaalisesti. Tämä on johtanut suuriin eroavaisuuksiin tietokantojen välillä.

Tietokannoista löytyy päällekkäisiä merkintöjä ja puutteellisia tietoja. Yli 200 000 aseesta löytyi ainoastaan puutteelliset tiedot tai aseet oli merkitty tietokantoihin useaan kertaan. Kummastakin tietokannasta löytyi yli 50 000 asetta, joilta puuttuivat lähetys- ja saapumispäivämäärä.

Afgaanijoukkojen omat tietokannat eivät ole sen luotettavampia kuin yhdysvaltalaisten. SIGAR toteaa raportissaan, että afgaaniviranomaisten tietokanta koostuu tulostetuista ja käsinkirjoitetuista papereista ja excel-tiedostoista.

Asiaa ei auta se, että Yhdysvallat on raportin mukaan toimittanut Afganistaniin liikaa aseita ja varusteita. Viime marraskuun jälkeen Afganistaniin on toimitettu 112 000 ylimääräistä asetta.

Raportti varoittaa, että aseet voivat lopulta päätyä Taliban-taistelijoiden käsiin. SIGAR ehdottaakin, että aseet joko palautetaan tai tuhotaan.

Afganistanin kansallisarmeijan on tarkoitus ottaa maan turvallisuus vastuulleen ensi vuodesta lähtien, kun Yhdysvaltain viimeiset joukot poistuvat maasta.