Teknologiateollisuus: Ukrainan tilanne vaikuttaa jo

Tilausten kasvu on pysähtynyt, ja Venäjän tilanne leikkaa jo teknologiateollisuuden vientiä, valittelee etujärjestö.

talous

Ukrainan kriisi ja Venäjän talouspakotteet heikentävät Suomen teknologiateollisuuden mahdollisuuksia kasvuun, sanoo alan etujärjestö. Teknologiateollisuus ry:n mukaan myös Venäjän taantuma jarruttaa alaa.

Teknologiateollisuuden vienti Venäjälle väheni noin viidenneksellä tämän vuoden tammi-huhtikuussa. Terästuotteiden ja värimetallien vienti itänaapuriin puolestaan puolittui. Etujärjestö tähdentää, ettei vielä ole selvää, millä tavalla uudet talouspakotteet vaikuttavat.

Alan Venäjän-viennin osuus on viimeisimmissä laskelmissa noin yhdeksän prosenttia. Alan huolena on, että osuus olisi laskemassa viiden prosentin tuntumaan.

EU päätti Venäjän vastaisten pakotteiden huomattavasta laajentamisesta tiistaina. Tosin tämän mahdollisuus on monta kuukautta etukäteen ollut yrityksissä tiedossa ja saattanut vaikuttaa kaupantekoon.

– Esittämämme uhkakuva Venäjän taantuman ja Ukrainan tilanteen aiheuttamien talouspakotteiden vaikutuksesta Suomeen ja Eurooppaan näyttäisi toteutuvan ainakin osittain, sanoo Teknologiateollisuus ry:n toimitusjohtaja Jorma Turunen.

Turusen mukaan jo tähän mennessä on ilmennyt tapauksia, joissa suomalaisyritysten venäläisten asiakkaiden rahoitus on hankaloitunut.

Tekonologiateollisuuden liikevaihto oli sentään samalla tasolla kuin viime vuoden tammi-huhtikuussa, kun se tuolloin laski viisi prosenttia vertailuajanjaksosta vuonna 2012.

Osaltaan Suomen valtiovalta voisi helpottaa teollisuuden tilannetta toisaalla, toimitusjohtaja Turunen sanoo. Byrokratiaa ja lupaprosesseja pitäisi hänen mielestään ripevöittää.

– Mieleen tulevat erityisesti kaivos- ja kaivannaisteollisuuden ongelmat. Siellä on aivan luvattoman pitkiä aikoja lupien käsittelyssä. Onpa jopa käynyt sillä tavalla, että potentiaalinen investoija on kyllästynyt ja lähtenyt pois.