Maastopyöräily vetää nyt isoja massoja

Lähes 800 maastopyöräilijää ottaa mittaa toisistaan ensi lauantaina Jämillä. Hurja osanottajajoukko kertoo myös lajin kasvavasta suosiosta.

urheilu
Maastopyöräilijä ajaa sammaleisella polulla.
Yle

Jämi84-MTB järjestetään ensi launataina kolmatta kertaa. Jokaisella kerralla osallistujamäärä on kasvanut. Yhä useampi suomalainen löytää maastopyöräilyn harrastuksekseen.

– Maastopyöräily on erinomainen tapa liikkua suomalaisessa luonnossa. Polkuja ja teitä pitkin voi edetä parissa tunnissa huomattavasti pidemmälle kuin esimerkiksi juosten. Lisäksi pyöräily on jaloille huomattavasti vähemmän kuormittavaa, kertoo Jämi84:n markkinointivastaava Petri Ikävalko

Sellaiselle, joka lajia ei ole kokeillut, maastopyöräily piirtyy mielessä vaativaksi lajiksi, jossa edetään pienillä poluilla jyrkissä mäissä ja välillä kuralätäkössä käyden. Mielikuva ei ole kovin kaukana todellisuudesta, mutta Suomen metsät ovat suopeita myös aloittelijoille helpompine reitteineen.

– Haluamme Jämillä tarjota tapahtumaan, jonne aloittelijankin on helppo tulla. Suurimman haasteen muodostaa matka, eikä reitti, Ikävalko valottaa.

Varusteet löytyvät monilta jo tietämättään

Helpompien tapahtumien kautta innokkaimmat voivat kiertää vaativampiakin kilpailuja, mutta liian vaativa aloituskilpailu voi tappaa innostuksen. Jämin tapahtuman päämatka on nimensä mukaisesti 84 kilometriä, mutta tarjolla on myös puolimatka.

Huippuajajat polkevat Vatulassa käyvän reitin reiluun kahteen ja puoleen tuntiin. Hieman rennommalla asenteella mukana olevilla kilpailuun kuluu neljästä kuuteen tuntiin.

Suomen maastopyörätapahtumat ovat vielä kuitenkin pieniä verrattuna naapurimaiden kisoihin. Esimerkiksi Virossa Tartu Rattamaratonilla polki viime vuonna 7000 maastopyöräilijää.

Kasvupotentiaalia riittää, sillä arvioilta noin 400 000 suomalaisella on kotonaan sellainen maastopyörä, jolla esimerkiksi Jämin reitistä selviää kunnialla läpi. Varusteista osallistuminen ei siis ainakaan jää kiinni.

– Ainoa pakollinen varuste on kypärä, huomauttaa Ikävalko.