1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Venäjäpakotteet tuntuvat Kostamuksessa myös suomalaisten nahoissa

Suomalaisen PKC Groupin johdinsarjoja tekevä Karhakoksen tehdas ei saa tuotteitaan Venäjän jumissa oleville kuorma-automarkkinoille vaan joutuu tuomaan tuotteet ulos maasta. Yhtiön tehtaalla on noin 700 työntekijää.

Kuva: Kalle Heikkinen / Yle

EU:n asettamat talouspakotteet Venäjää vastaan tuntuvat myös suomalaisen PKC Groupin nahoissa. Yhtiö joutui jo keväällä laittamaan suunnitelmiaan jäihin Venäjän taloustaantuman takia Karhakoksen johdinsarjatehtaallaan Kostamuksessa. Toimitusjohtaja Matti Hyytiäinen arvioi, että vaikeudet eivät jää Venäjän kuorma-automarkkinoiden jumittumiseen.

– Venäjän kuorma-automarkkinat ovat valtavat, mutta taantuma ja pakotteet ovat pysäyttäneet kuorma-autokaupan käytännössä täysin. Me jouduimme jo keväällä muuttamaan Karhakoksen tehtaan käytännössä vientitoimitusyhtiöksi. Työnteko ja rajanylitysliikenne ovat toimineet onneksi ongelmitta.

Hyytiäisen mukaan nyt täytyy varautua siihen, että odotusaikaa tilanteen paranemiseen voi olla pitkästi.

– Ilmassa on aika kovia merkkejä siitä, että pakotteet ja EU:n uudet sopimukset Venäjän talouden hillitsemiseksi voivat hiljentää Venäjän markkinoita vielä merkittävästi. Jollain aikavälillä markkina toivottavasti palautuu normaaliksi ja talous lähtee nousuun. Silloin meidän kannattaa olla valmiina, sillä Venäjän markkinat ovat valtavat.

PKC Groupin Karhakoksen tehtaalla on noin 700 työntekijää. Yhtiö on Kostamuksen toiseksi suurin työllistäjä.