Vapauta kala oikein veteen

Kaloja pyytävä joutuu uusien säädösten mukaan päästämään yhä isommat kalat takaisin veteen, kun alamittasäädökset ovat kiristyneet. Moni myös ihan omasta halustaan laskee saaliinsa takaisin veteen. Vapautus on kuitenkin turhaa, jos kala ei selviä koettelemuksesta. Kalan vapauttamisessa on niksinsä.

luonto
Kuvassa ahventa ollaan vapauttamassa veteen
Markus Sällinen

Vapaa-ajan kalastajien etujärjestö ohjeistaa kalan vapauttamisesta sivuillaan (siirryt toiseen palveluun). Tärkein valmistelu on etukäteen varautuminen, ettei tilanne tule eteen yllättäen.

Välineet kuntoon

Vieheistä kannattaa napsia ylimääräiset väkäset pois. Koukun irrottamista varten otetaan mukaan pihdit. Ongelle mentäessä otetaan mukaan koukunirrotuspuikko ja haukia pyytäessä taas pitkät pihdit.

Suomen Vapaa-ajankalastajien keskusjärjestön ohjeiden mukaan parasta olisi käsitellä kalaa vedessä. Siksi punnitusta, valokuvausta ja koukun irrotusta varten otetaan mukaan haavi tai vettä läpäisevä saalispussi. Haukea varten on olemassa vapautusmattoja.

Jotta kala ei vahingoitu, punnitusta ei pitäisi tehdä ripustamalla kala vaakaan, vaan punnitsemalla kala haavissa tai säkissä.

Limapinta vauriotta

Jos kala halutaan päästää hyväkuntoisena veteen, sen limapintaa ei saa vaurioittaa. Siksi saalista pitäisi käsitellä märillä käsillä ja vedessä.

Ehkä taustalla on perinteinen käsitys siitä, että ruokaa ei saisi heittää pois eli ruuaksi kelpaavaa kalaa ei saisi päästää takaisin veteen.

Juha Ojaharju

Vapautuksen on hyvä tapahtua mahdollisimman nopeasti, samoin koukun irrotuksen. Koukkua ei saa repiä, vaan se käännetään irti tulosuuntaansa kohti. Ihanteellista olisi pidellä kalaa kaksin käsin vedessä, kunnes se jaksaa lähteä uimaan omin voimin. Kala kärsii roikottamisesta ja pudottelusta.

Nuori polvi ymmärtää

Juha Ojaharju Vapaa-ajankalastajien keskusjärjestöstä kertoo, että kalan oikeanlainen vapauttaminen on osa vastuullista kalastamista. Hänen mukaansa aika moni uuden polven kalamies on teesit omaksunut, mutta osa vanhemmasta väestä taas vieroksuu niitä.

– Ehkä taustalla on perinteinen käsitys siitä, että ruokaa ei saisi heittää pois eli ruuaksi kelpaavaa kalaa ei saisi päästää takaisin veteen. Ehkä taustalla on petovihaankin. Että kaikki hauet on kalastettava vesistä pois ja varsinkin suuret hauet. Se taas on meidän etujärjestömme mukaan huono idea.

Isot kalat pitävät särkikalakantaa kurissa. Lisäksi ne Ojaharjun mukaan ovat pieniä elinvoimaisempia ja tuottavat myös elinvoimaisia jälkeläisiä. Pienien kalojen vapauttaminen perustuu alamittasäädöksiin. Vapaa-ajankalastajien keskusjärjestö markkinoikin sitä, että vedestä nostettaisiin pelkästään keskimittaista kalaa.

Lisätty linkki RKTL:n tutkija...- juttuun (06.08. 14 10.43 / J-P Tyhtilä )