Röyhkeä markkinointi saa netinkäyttäjän haksahtamaan kalliisiin sopimuksiin

Ihmisiä huijataan netissä nykyään esimerkiksi tietojenkalastelusähköposteilla. Poliisin mukaan netin käyttäjä haksahtaa niitä useammin kuitenkin röyhkeän markkinoinnin ansoihin. Röyhkeästä markkinoinnista tehdään paljon rikosilmoituksia, vaikka poliisi ei voi niitä selvittää.

tekniikka
Poliisi tietokoneella.
Toni Pitkänen / Yle

Ihmisiä huijataan netissä useammin röyhkeällä markkinoinnilla kuin sähköpostien tietojenkalasteluviesteillä. Röyhkeässä markkinoinnissa on yleensä kyse siitä, että henkilö luulee tilaavansa pienellä summalla jonkin tuotteen, jättää lukematta pienen präntin ja tulee tehneeksi sopimuksen, jolla sitoutuu lopulta maksamaan suuria summia.

– Näistä tulee paljon rikosilmoituksia, mutta poliisi ei voi tutkia tapauksia. Vaikka ne ovatkin hyvin röyhkeitä, eivät ne välttämättä ole laittomia. Poliisi tutkii asiaa vain, jos on syytä epäillä rikosta. Ihmisten on tällaisissa tapauksissa oltava yhteydessä siviilijuridiikkaa hoitaviin tahoihin, esimerkiksi kuluttajansuojaan, rikosylikomisario Kalle Toivanen Itä-Suomen poliisista tarkentaa.

Toivasen mukaan myös nettipetokset, joissa myydään olemattomia tuotteita, ovat yleisiä.

– Raha vaihtaa omistajaa, mutta tuotetta ei ole olemassa tai sitä ei saavu koskaan. Tällöin kyse on petoksesta, rikosylikomisario kertoo.

Huijausviestejä erityisesti pankeista

Toivanen muistuttaa, että netissä on oltava tarkkana ja epäiltävä kaikkea vähänkin outoa.

– Esimerkiksi jos sähköpostiin tulee joku kummalliselta vaikuttava viesti, kannattaa se poistaa välittömästi.

Nyt liikkeellä on sähköpostiviestejä, jotka vaikuttavat tulevan pankista. Viestissä väitetään verkkopalveluiden olevan päättymässä. Kyseessä on kuitenkin huijaus, jonka jo viestin huono suomen kieli ja kummallinen ulkoasu paljastavat.

– On muistettava, ettei sähköpostilla saa koskaan lähettää mitään henkilökohtaisia tietoja, kuten pankki- tai sosiaaliturvatunnuksia. Poliisi, pankki tai mikään muu virallinen taho ei milloinkaan pyydä ihmisiä lähettämään tietojaan sähköpostitse, joten mihinkään tällaisiin viesteihin ei tule haksahtaa, Toivanen summaa.

Tiedonkalasteluviesteistä on tullut poliisille tänä vuonna rikosilmoituksia yhteensä 19 kappaletta, joista 2 on tehty Itä-Suomen poliisilaitokselle.